EHBO-diploma

Zorg dat u bij een ongeluk in uw bedrijf of organisatie gelijk in kunt grijpen en eerste hulp kunt verlenen aan slachtoffers. Haal daarom een EHBO-diploma!

Waarom een EHBO diploma

Eerste hulp bij ongevallen, of EHBO, is een spoedeisende hulp die geboden kan worden aan slachtoffers door iedereen die een EHBO certificaat heeft. De hulp wordt vaak geboden totdat er professionele hulpverleners, zoals ambulancepersoneel, ter plekke zijn. Het kan hierbij gaan om situaties met levensbedreigend letsel of stoornissen, maar ook bij kleiner letsel kunnen EHBO’ers hulp bieden.

Eerstehulpverleners verlenen allerlei soorten hulp op de plek van een ongeluk. Dat begint bij het veiligstellen van de omgeving, zodat de EHBO’ers hun werk kunnen doen. Daarna ontfermt een EHBO’er zich over het slachtoffer, door onder meer het niveau van bewustzijn, ademhaling en de verwondingen na te gaan. Vervolgens kunnen letsels worden behandeld.

EHBO-diploma

Het kan hierbij gaan om het fixeren van het hoofd als wervelletsel wordt vermoed, maar een hulpverlener kan ook bloedingen stelpen of zelfs reanimeren. Ook bij flauwtes of epilepsie-aanvallen kan een EHBO’er hulp bieden. Verder legt de hulpverlener contact met de alarmcentrale en wordt het slachtoffer overgedragen aan de professionele hulp wanneer die is gearriveerd.

Wat leert u bij een EHBO-cursus?

Bij een EHBO-cursus leert u eerste hulp te verlenen, of dat nu het aanleggen is van een verband, het geven van mond-op-mond beademing of zelfs reanimatie. Een cursus is ingedeeld in een theorie- en een praktijkgedeelte en er zijn diverse niveaus en certificaten te behalen.

Tegenwoordig kan het theoriegedeelte steeds vaker via de computer gevolgd worden voorafgaand aan de praktijkcursus. Er zijn cursussen om te leren hoe spoedeisende hulp te geven aan volwassenen, maar ook aan kinderen of eerste hulp bij sport- of waterongevallen.

Het Oranje Kruis

Een erkende onafhankelijke certificerende organisatie op het gebied van eerste hulp is Het Oranje Kruis. Hier worden lesmaterialen samengesteld en eerstehulpverleners geëxamineerd om een EHBO diploma te behalen.

Waar kunt u een EHBO diploma halen?

Een EHBO-diploma haalt u bij een EHBO-vereniging. Hier kunt u verder ook de cursussen doen om een BHV cursus of reanimatie cursus te halen of om een AED cursus te doen. Op EHBO-koffer.nl vind u de profielen van opleiders die u deze cursussen aan kunnen bieden.

–> Ga direct naar het overzicht van alle aangesloten EHBO-verenigingen voor uw diploma.