Reanimatie cursus

Reanimatie diploma halen

Zorg dat u een reanimatie cursus heeft gedaan en weet hoe u iemand met een hartstilstand direct kan helpen via beademing en hartmassages. Haal een reanimatie diploma en vergroot de overlevingskans van een slachtoffer!

Waarom een reanimatie cursus doen?

Wanneer u een reanimatie-diploma heeft, bent u in staat om een slachtoffer spoedeisende hulp te verlenen wanneer er sprake is van letsel waardoor het hart stil staat of er beademd moet worden, en er niet direct professionele medische hulpverlening in de buurt is of apparatuur die hartslag of ademhaling kan overnemen.

Levens redden via burgerhulpverlening

In Nederland bestaan er burgerhulpverleners die een reanimatie cursus hebben gedaan en daarbij een AED cursus hebben gevolgd en dus weten hoe een defibrillator moeten worden bediend. Deze vrijwilligers, die veelal ook een EHBO diploma hebben, worden opgeroepen wanneer er iemand in hun buurt een hartstilstand krijgt of ander letsel waarbij gereanimeerd moet worden. Zij verlenen eerste hulp tot er professionele medische hulp arriveert.

Reanimatie cursus

Wat komt tijdens aan bod bij een reanimatie cursus?

Een reanimatie cursus is verdeeld een theorie- en een praktijkgedeelte. In een training, die ongeveer een halve dag duurt, leert de cursist hoe iemand met een hartstilstand het best geholpen kan worden en zo dus de kans op overleven wordt vergroot. Een instructeur leert hoe een slachtoffer beademd dient te worden en hoe borstcompressies, oftewel hartmassages, moeten worden uitgevoerd. Daarnaast leert u een Automatische Externe Defibrillator (of AED), te bedienen. Dit kan cruciaal zijn bij een hartstilstand omdat dit apparaat ervoor kan zorgen dat het hart als het ware wordt gereset.

Geldigheid en duur van reanimatie-diploma

Een reanimatie-diploma is in principe een jaar geldig en het is verstandig om ook herhalingslessen te volgen. De Nederlandse Reanimatieraad (NRR) is de instantie die in Nederland het les- en examenmateriaal verzorgt om bij een reanimatie-cursus.

Waar haalt u een reanimatie cursus?

Een reanimatie-cursus kan gevolgd worden bij onder andere een EHBO-vereniging. Daar kunt u uiteraard ook een EHBO-cursus volgen of als toekomstig bedrijfshulpverlener uw BHV cursus doen. Meer informatie over de diverse cursussen en de profielen van opleiders kunt u nalezen op EHBO-koffer.nl.

–> Ga direct naar het overzicht van alle aangesloten EHBO-verenigingen voor uw cursus.