Ben ik als werkgever verplicht BHV-ers in dienst te hebben?

Ben ik als werkgever verplicht BHV’ers in dienst te hebben?

Een veel voorkomende vraag van werkgevers is of ze een bedrijfshulpverlener (BHV’er) in dienst moeten hebben. Werknemers aanstellen tot BHV’er en ze hier tot laten opleiden brengt kosten met zich mee. Echter kan het ook levens redden of ergere schade voorkomen als iemand precies weet wat voor eerste hulp hij moet bieden.

Is een BHV’er verplicht?

Ja, voor bedrijven geldt, van klein tot groot, dat het in dienst hebben van BHV’er(s) op de werkvloer verplicht is. In eerste instantie is dit belangrijk voor het personeel, klanten en bezoekers. Daarnaast kan het bedrijf ook flinke boetes krijgen als ze gecontroleerd worden door de inspectiedienst.

Het aantal BHV’ers dat een bedrijf moet hebben is niet wettelijk vastgelegd, dit is afhankelijk van de grootte van de organisatie en de veiligheids- en gezondheidsrisico’s van het bedrijf. Een BHV’er dient tevens te beschikken over een geschikte uitrusting.

Tot slot geldt voor eenmanszaken dat er geen BHV’er hoeft te zijn, mits er ook geen klanten en bezoekers over de vloer komen. Als dat wel het geval is, dan zal de eigenaar van het bedrijf wel EHBO moeten kunnen verlenen.

Vorige pagina: Is BHV wettelijk verplicht?