Is BHV wettelijk verplicht?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Is BHV wettelijk verplicht?

Voor op de werkvloer is onze BHV-koffer het meest geschikt, deze is speciaal samengesteld voor BHV’ers.

Heeft u een bedrijf waar veel werknemers iedere dag aanwezig zijn? Of u nu een grote fabriekshal heeft of een kleinschalig kantoor, veiligheid is altijd belangrijk. Natuurlijk neemt u de beste voorzorgsmaatregelen, zoals een verbanddoos op iedere afdeling, maar er moet ook per afdeling iemand zijn die weet hoe je eerste hulp bij ongelukken moet verlenen. Een BHV’er – bedrijfshulpverlener – dus.

Vind de juiste EHBO-koffer voor uw branche!

Maar is BHV wettelijk verplicht? Het antwoord luidt heel eenvoudig: in de meeste gevallen wel.

Niet bij wet geregeld

Hoewel de wet voorschrijft dat BHV verplicht is voor ieder bedrijf, is er niet vastgelegd wat de opleidingseisen moeten zijn. De wet zegt alleen dat een BHV’er snel en juist moet kunnen handelen. Scholing en nascholing moet u zelf met uw bedrijfshulpverleners regelen. Ook is een vergoeding niet per wet vastgesteld. U kunt dit zelf opnemen in de CAO of afspraken maken met het BHV-team.

Is BHV wettelijk verplicht?

Op de website van de Rijksoverheid staat duidelijk te lezen dat iedere werkgever verplicht is een bedrijfshulpverlening te hebben. Wie dit invult, dat mag u zelf bepalen. U kunt bijvoorbeeld zelf de taak van BHV’er op u nemen, maar wellicht zijn er werknemers die al een EHBO-achtergrond hebben, die ook als bedrijfshulpverlener wil fungeren.

Hoeveel BHV’ers u in uw bedrijf nodig heeft, is dus niet wettelijk bepaald. Wel is het handig om meerdere opgeleide hulpverleners in huis te hebben, zodat er altijd iemand aanwezig is die hulp kan bieden bij calamiteiten en ongelukken. Daarnaast is de BHV’er ook verantwoordelijk voor het controleren van de verbanddoos en het evacuatieplan. Wij raden aan om de verbanddoos minimaal 1 x per half jaar te controleren met onze checklist.

BHV wettelijk verplicht

Geen BHV verplichting vrijwilligersorganisaties

Organisaties die volledig draaien op vrijwilligers zijn niet verplicht om een BHV-team aan te stellen. Maar zodra er één iemand op de loonlijst staat weer wel. Het is natuurlijk wel verstandig om een aantal EHBO’ers onder de vrijwilligers te hebben voor de veiligheid tijdens uitjes, activiteiten en dergelijke. Ook is het verstandig om bij een vrijwilligersorganisatie een of meerdere goed gevulde verbandtrommels paraat te hebben. Echter: voor de vrijwillige brandweer en politiekorpsen geldt wel een BHV verplichting.

Vorige vraag: Hoe organiseer ik een ontruimingsoefening?

Volgende vraag:  Bij hoeveel werknemers is BHV verplicht?

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Advipe.