Is BHV wettelijk verplicht?
Is BHV wettelijk verplicht?
In veel landen is het hebben van Bedrijfshulpverlening (BHV) wettelijk verplicht voor werkgevers. BHV omvat een reeks maatregelen en voorzieningen om de veiligheid en gezondheid van werknemers en andere aanwezigen in een bedrijf of organisatie te waarborgen in geval van noodsituaties, zoals brand, ongevallen of medische noodgevallen.
- Nederland: In Nederland is het hebben van BHV verplicht voor alle werkgevers, ongeacht de grootte van het bedrijf of de organisatie. De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) stelt dat werkgevers verplicht zijn om maatregelen te nemen op het gebied van BHV, waaronder het opleiden van BHV’ers, het hebben van BHV-middelen zoals EHBO-kits en brandblussers, en het opstellen van BHV-plannen.
- België: In België zijn werkgevers ook verplicht om maatregelen te nemen op het gebied van BHV. De wetgeving hierover kan variëren tussen de verschillende gewesten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel), maar over het algemeen zijn werkgevers verplicht om BHV-opleidingen te organiseren en BHV-middelen beschikbaar te stellen.
Op de website van de Rijksoverheid staat duidelijk te lezen dat iedere werkgever verplicht is een bedrijfshulpverlening te hebben. Wie dit invult, dat mag je zelf bepalen. Je kunt bijvoorbeeld zelf de taak van BHV’er op je nemen, maar wellicht zijn er werknemers die al een EHBO-achtergrond hebben, die ook als bedrijfshulpverlener wil fungeren.
Hoeveel BHV’ers je in het bedrijf nodig hebt, is dus niet wettelijk bepaald. Wel is het handig om meerdere opgeleide hulpverleners in huis te hebben, zodat er altijd iemand aanwezig is die hulp kan bieden bij calamiteiten en ongelukken. Daarnaast is de BHV’er ook verantwoordelijk voor het controleren van de verbanddoos en het evacuatieplan. Wij raden aan om de verbanddoos minimaal 1 x per half jaar te controleren met onze checklist.
Geen BHV verplichting vrijwilligersorganisaties
Organisaties die volledig draaien op vrijwilligers zijn niet verplicht om een BHV-team aan te stellen. Maar zodra er één iemand op de loonlijst staat weer wel. Het is natuurlijk wel verstandig om een aantal EHBO’ers onder de vrijwilligers te hebben voor de veiligheid tijdens uitjes, activiteiten en dergelijke. Ook is het verstandig om bij een vrijwilligersorganisatie een of meerdere goed gevulde verbandtrommels paraat te hebben. Echter: voor de vrijwillige brandweer en politiekorpsen geldt wel een BHV verplichting.
Vorige vraag: Hoe organiseer ik een ontruimingsoefening?
Volgende vraag: Bij hoeveel werknemers is BHV verplicht?
Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Advipe.