Heb je als BHV’er recht op een vergoeding?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Heb je als BHV’er recht op een vergoeding?

Voor BHV’ers hebben wij een speciale BHV-koffer in ons assortiment.

Heb je als BHV’er recht op een vergoeding?

 

Niet iedereen is vrijwillig BHV’er, soms kan de werkgever ook een aantal mensen aanwijzen. Dit is vaak voor zowel de werkgever als de BHV’er niet prettig. Sommige bedrijven maken daarom gebruik van een vergoeding, zodat ze hun werknemers kunnen stimuleren om BHV’er te worden. Dat varieert vaak van een tientje per maand tot enkele honderden euro’s per jaar, afhankelijk van de rol. Maar heeft een BHV’er ook recht op een vergoeding?

Kosten en functie vergoed?

Volgens artikel 20, lid 4 van de Arbowet moeten kosten voor het volgen van een opleiding vergoed worden. Dit houdt in dat een cursus die gevolgd moet worden om BHV’er te worden, betaald moet worden door het bedrijf. Dit geldt ook voor de benodigde materialen die een BHV’er nodig heeft. Dit zijn materialen als isolatiedekens, BHV-koffer, drukverband of andere soorten verbanden.

In de Arbowet is niet vastgelegd dat een BHV’er recht heeft op een vergoeding, ook hoeft de werkgever niet een tijd-voor-tijd regeling aan te bieden. In de praktijk worden cursussen vaak grotendeels onder werktijd gevolgd en krijgt de medewerker gewoon doorbetaald

Wat heeft een BHV’er nodig?

Een BHV’er in het bedrijf verhoogt de veiligheid. Een goed uitgeruste koffer is de BHV-koffer, deze is goed gekeurd volgens de laatste richtlijnen van het Oranje Kruis. Andere benodigdheden die een BHV’er goed kan gebruiken zijn: veiligheidshesjes, zaklamp, portofoon en megafoon. Wat een BHV’er precies nodig heeft, hangt ook af van de grootte van het bedrijf. Hoe groter het bedrijf, des te meer een BHV’er nodig heeft om op te vallen en de veiligheid van de werknemers te kunnen garanderen.

Vorige vraag: Ben ik als werkgever verplicht om BHV’ers in dienst te hebben?

Volgende vraag: Wat is een BHV-plan?