Hoe behandel je een oogontsteking?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe behandel je een oogontsteking?

Op EHBO-koffer.nl vindt u alles voor het behandelen van uw ogen, zoals de Oogspoelfles en het Oogkompres.

Hoe herken je een oogontsteking?

Bij een oogontsteking is het slijmvlies, dat ook wel de conjunctiva wordt genoemd, van uw oog ontstoken. Normaal zijn de bloedvaatjes in het slijmvlies nauwelijks zichtbaar, maar wanneer u last hebt van een oogontsteking worden deze rood en zichtbaar(der).

Daarnaast heeft u vaak ook last van jeuk, ogen die tranen en opgezwollen ogen. Het komt vaak voor dat beide ogen tegelijkertijd ontstoken zijn. Een bacterie of virus kan dit veroorzaken, maar het kan ook komen door bijvoorbeeld een schimmel, parasiet of zelfs een vuiltje.

Hoe behandel je een oogontsteking?

Vaak gaat een oogontsteking vanzelf weer over. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan een bacteriële oogontsteking behandeld worden met een antibiotica. Dit is meestal een zalf of druppels. Wanneer een ontsteking wordt veroorzaakt door een virus, kan de huisarts ontstekingsremmende oogdruppels geven. Heeft u hier regelmatig last van? Dan kan de huisarts u antivirale tabletten voorschrijven.

Wat je zelf kunt doen?

Wanneer u merkt dat u een vuiltje of haartje in uw oog hebt, kun u heel gemakkelijk zelf het oog spoelen. Dit kunt u doen met een speciaal ampul hiervoor. Is het noodzakelijk om het oog te beschermen en/of rust te geven? Dan biedt het oogkompres uitkomst. Deze kunt u heel gemakkelijk zelf op het oog plakken. Oogkompressen zijn ook heel fijn wanneer u dagelijks het oog in moet smeren met zalf.

Vorige vraag: Wat moet je doen als je iets in je oog hebt?

Volgende vraag: Hoe werkt een oogspoelfles?