Hoe behandel je kriebelhoest?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe behandel je kriebelhoest?
Om beginnende kriebelhoest te verzachten, kunt u Strepsils zuigtabletten gebruiken.

Waardoor wordt kriebelhoest veroorzaakt?

Bij kriebelhoest, ook wel bekend als droge hoest of prikkelhoest, geven de slijmvliezen onnodig een hoestprikkel af. Zo moet u telkens hoesten zonder dat er slijm is om weg te werken. Die prikkel kan verschillende oorzaken hebben, zoals roken, overgevoeligheid voor een bepaalde stof in de lucht, stoffige ruimtes en soms airconditioning. Het vervelende is dat kriebelhoest zichzelf vaak in stand houdt of zelfs erger wordt omdat de slijmvliezen geïrriteerd raken door al dat hoesten. De grote vraag is daarom: hoe behandel je kriebelhoest?

Hoe behandel je kriebelhoest?

Smeer uw keel en houd deze vochtig door regelmatig wat te drinken. Ook kunnen middeltjes uit uw keukenkast zoals drop en thee met honing verlichtend werken en ervoor zorgen dat de hoestprikkel vermindert. 

Hoe behandel je kriebelhoest

Daarnaast zijn er diverse middelen verkrijgbaar waarmee u de kriebelhoest verder kunt verminderen. Verzachtende middelen, zoals zuigtabletten en pastilles, zijn toereikend genoeg bij een kriebel hoog in de keel. Met een hoestmiddel dat stoffen zoals dextromethorfan of noscapine bevat, dempt u ook de prikkels die zich dieper in de keel bevinden. 

Het is niet nodig om een dokter te bezoeken bij kriebelhoest, tenzij de hoest langer dan 3 weken aanhoudt, er sprake is van benauwdheid of een piepende ademhaling, u bloederig slijm ophoest of de hoest gepaard gaat met meer dan drie dagen aanhoudende koorts. 

Kriebelhoest voorkomen

Rokers kunnen kriebelhoest voorkomen of verminderen door te stoppen met roken. Ook kunt u stoffige ruimtes vermijden en de symptomen op tijd behandelen. 

Producten ter behandeling 

Bij (beginnende) kriebelhoest raden wij u aan Strepsils zuigtabletten in te nemen om de keel mee te verzachten.