Hoe behandel je neusverkoudheid?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe behandel je neusverkoudheid?
Om neusverkoudheid te behandelen, kunt u Vaporub gebruiken.

Symptomen en oorzaak neusverkoudheid

Hoe behandel je een neusverkoudheid en is deze infectie te voorkomen? In verreweg de meeste gevallen ontstaat een neusverkoudheid door een virale infectie (virus). Door een dergelijke ontsteking zwellen de slijmvliezen op en worden er doorgaans vocht en slijm geproduceerd, met klachten als veelvuldig niezen en een verstopte neus tot gevolg. Pijn in de oren en in het hoofd kunnen ontstaan door het vastzittende slijm en in sommige gevallen heeft de geïnfecteerde last van symptomen als hoesten en koorts. 

Hoe behandel je neusverkoudheid?

Een neusverkoudheid kan zeer hinderlijk zijn, maar deze gaat vanzelf weer over. In de meeste gevallen nemen de klachten binnen ongeveer een week af of is de verkoudheid zelfs over. Omdat er sprake is van een virus, kan uw huisarts geen middelen ter bestrijding voorschrijven. Er zijn wel manieren om de klachten te verzachten, zoals het via de neus inhaleren van warme stoom. 

Hoe behandel je neusverkoudheid

Preventie bij neusverkoudheid

Het is vrijwel onmogelijk om besmetting met het rhinovirus dat neusverkoudheid veroorzaakt te voorkomen. Het virus verspreidt zich onder meer via de lucht, maar ook kan het virus worden verspreid door het aanraken van handen en gebruiksvoorwerpen, zoals toetsenborden, deurkrukken en afstandsbedieningen. Door er een goede hygiëne op na te houden, kunt u de kans op verdere verspreiding wel iets verkleinen. 

Met welke producten zijn de klachten te verlichten?

Om de symptomen te bestrijden, kunt u verschillende middelen gebruiken. Bij hoofdpijn en andere pijnklachten kan paracetamol verlichting geven. Wilt u juist vrijer kunnen ademen bij een verstopte neus? Dan is Vaporub een geschikt middel. Dit zonder recept verkrijgbare zelfzorgmiddel is op diverse manieren te gebruiken. Zo kunt u Vaporub bijvoorbeeld op de borst smeren, maar ook is dit middel te gebruiken als toevoeging van een stoombad.