Hoe behandel je een muggenbeet?

Hoe behandel je een muggenbeet? Wanneer een mug met zijn steeksnuit je huid doorboort, en hier muggenspeeksel achterlaat, is de kans groot dat er een muggenbult ontstaat.

De symptomen van een muggenbult zijn meestal al kort nadat de mug gestoken heeft zichtbaar. Ten eerste kan er veel jeuk ontstaan en soms kan het zeer doen. Daarnaast ontstaat er een bult die vaak gekenmerkt wordt door een rode huid erom heen. Dit is irritatie. De bult bestaat vaak uit vocht en er is dan ook vaak sprake van vochtopstapeling.

Gaat u op reis? Zorg dan dat u altijd DEET insectenspray in uw EHBO-koffer heeft. 

Hoe behandel je een muggenbeet?

Een muggenbult is een onschuldig kwaaltje. Toch zijn er enkele dingen die je kan doen. Dit begint bij het koelen van de bult. Door het koelen neemt de zwelling een groot deel af. Daarnaast zijn er ook vele zalfjes die de jeuk kunnen verminderen. Een voorbeeld hiervan is de Azaron anti jeuk crème.

Bent u allergisch voor muggenbeten, dan wordt het aangeraden naar de huisarts te gaan of apotheek. Hier zijn verschillende crèmes , zoals antihistaminica, die kunnen bijdragen aan het verminderen van de ontsteking en de irritatie aan de huid.

Wat te doen bij een muggenbult?

Wanneer je weet van jezelf dat je allergisch bent voor muggenbeten is het aangeraden om een zalf of crème van de apotheek in je ehbo tasje te doen. Daarnaast kun je je ehbo tasje ook vullen met drukverband snelverband om zo het ijs of het koelende middel aan te brengen op de muggenbult. Drukverband snelverband zorgt er namelijk voor dat je het koelende voorwerp hele tijd moet vasthouden.

Vorige vraag: Wat helpt het beste tegen muggenbeten?

Volgende vraag: Wat helpt het beste tegen wespensteken?