Hoe gebruik je een brandblusser?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe gebruik je een brandblusser?

Voor de meeste plekken is een schuimbrandblusser de juiste keus.

U komt overal brandblussers tegen, maar het maakt niet uit hoe vaak u ze in uw dagelijks leven hebt gezien, wat belangrijker is: hoe gebruikt u een brandblusser? 

Hoe ontstaat vuur en wanneer moet u de brandweer bellen?

Meestal ontstaat vuur uit een chemische reactie tussen zuurstof in de atmosfeer en een soort brandstof (hout of benzine bijvoorbeeld). Brandblussers dienen om het vuur te blussen. Vuur verdubbelt elke 60 seconden, dus u wilt niet in een noodsituatie terechtkomen, doordat u de gebruiksaanwijzing eerst nog moet lezen terwijl een klein vuur op het fornuis steeds groter wordt.

Indien u groter bent dan de vlammen en u de juiste brandblusser heeft, kunt u zelf het vuur proberen te blusser. Is het vuur groter dan uzelf of heeft u geen brandbestrijdingsmiddelen in de buurt? Bel dan direct de brandweer. 

Hoe gebruik je een brandblusser?

  1. Controleer als eerst of de brandblusser onder druk staat en controleer de meter op de blusser om te zien of deze volledig is opgeladen.
    – Is de naald groen? Dan heeft de brandblusser voldoende druk.
    – Is de naald op de meter niet groen? Dan staat er niet genoeg druk op de brandblusser om het vuur te doven. Breng uzelf in dat geval zo snel mogelijk in veiligheid.
  2. Als er genoeg druk op de brandblusser staat, kunt u de pin eruit trekken.
  3. Richt de slang vervolgens naar de voet van het vuur en veeg van links naar rechts tot het vuur is geblust.

Vergeet niet dat blustoestellen zijn ontworpen voor bepaalde soorten vuur. Wilt u weten welke brandblusser u nodig heeft? Bekijk dan onze informatiepagina: Welke brandblusser heb ik nodig?

Hoe gebruik je een brandblusser?

Welke brandblusser heeft u nodig voor brandende vloeistoffen?

Voor de meeste soorten brand wordt aangeraden een schuimbrandblusser te gebruiken. Een schuimbrandblusser verstikt en verzegelt het vuur in ontvlambare dampen. Dit voorkomt dat het vuur opnieuw wordt aangewakkerd.

Vorige vraag: Hoe moet je een gebouw evacueren?
Volgende vraag: Zijn brandblussers verplicht?