Hoe gebruik je een gaasje?

Voor het verzorgen en zo schoon mogelijk afdekken van een wond gebruikt u een steriel gaasje of kompres, wat vaak zit in verbandtrommels.

>> Het gaaskompres steriel is in diverse afmetingen beschikbaar.

  Aanbieding!
  Gaaskompres steriel

  Gaaskompres steriel

  Steriel gaaskompres om kleine wondjes mee droog- en schoon te maken en om af te plakken. Per stuk steriel verpakt. Diverse afmetingen

   0,13
   0,16
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Gaasjes en kompressen

Een gaas ziet er uit als een lapje stof. Er is geweven en niet geweven (non-woven) gaas verkrijgbaar. Het gaasje van katoen is geweven en sterk wateropnemend. Het oppervlak is ruw. Meerdere gaasjes in laagjes op elkaar vormen een kompres.

Er zijn ook gaasjes die gemaakt worden van cellulosevezels. Deze zijn non-woven. Ze hebben een gladder oppervlak en nemen minder snel vocht op.

Welke gaasjes zijn er?

Het voornaamste doel van een gaasje is het afdekken van allerlei soorten wonden. U kunt het katoenen gaas ook gebruiken voor het schoonmaken van de wond. Voor het afdekken van een gemiddelde wond, kunt u zowel de katoenen als cellulose kompressen gebruiken. Voor sommige wonden heeft het de voorkeur het katoenen gaasje te gebruiken, bijvoorbeeld voor de reiniging en verzorging van chronische en exsudatieve wonden.Gaasjes EHBO-koffer.nl

Hoe gebruik je een gaasje?

Een beschadigde huid is erg kwetsbaar. De wond spoelt u af met schoon stromend water. Eventueel kunt u de huid nog desinfecteren. Dep de wond voorzichtig droog met een steriel katoenen gaasje. De huid kunt u vervolgens afdekken met een gaasje en verband. Er kunnen zo geen vuil en bacteriën in terecht komen en u voorkomt hiermee een infectie.

Vorige vraag: Hoe gebruik je een elastisch kleefwindsel?

Volgende vraag: Hoe lang zijn verbandmiddelen houdbaar?