Hoe haal je een voorwerp uit je oor?

Op deze pagina vindt u antwoord op de vraag: Hoe haal je een voorwerp uit je oor?

Zorg dat u een splinterpincet in huis heeft om kleine voorwerpen makkelijk te kunnen verwijderen. 

Een voorwerp in het oor, gevaarlijk of niet?

Het kan gebeuren dat er een voorwerp in het oor terecht komt. Eigenlijk hoor je dan te zeggen dat het object zich in de uitwendige gehoorgang bevindt. Het gebeurt vaak bij kinderen als ze spelen met klein speelgoed of kraaltjes.

Maar ook volwassenen kan het overkomen als er een insect hun oor in vliegt. Het kan zo diep in de gehoorgang zitten dat het tegen het trommelvlies aandrukt; dit kan beschadiging veroorzaken. De belangrijkste vraag is daarom: hoe haal je een voorwerp uit je oor?

Hoe haal je een voorwerp uit je oor?

Allereerst kunt u proberen het voorwerp er met de hand uit te halen. Lukt dit echter niet meteen, staakt u dan de poging want de kans bestaat dat het voorwerp op deze manier dieper in de gehoorgang terecht komt. De beste oplossing is in zo’n geval om de huisarts te raadplegen.

Hoe haal je een voorwerp uit je oor?

Hulpmiddelen en tips

Wanneer er een insect in het oor terecht is gekomen, kan het helpen om de persoon in kwestie te laten liggen op zijn/haar zij. Vervolgens kan met een zaklamp of ander fel licht in het oor worden geschenen. De kans is groot dat met een paar minuten wachten het insect naar het licht toe gaat en dus vanzelf uit de gehoorgang tevoorschijn komt.

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Leeuwarden.

Vorige vraag: Hoe ontstaat een bloedneus?

Volgende vraag: Hoe haal je een voorwerp uit je neus?