Hoe herken ik de gradatie van een brandwond?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe herken ik de gradatie van een brandwond?

Op EHBO-koffer.nl vindt u alles voor het behandelen van een brandwonden zoals de Brandwondenkoffer en Brandwondengel.

Hoe herken ik de gradatie van een brandwond?

Het oplopen van een brandwond zit vaak in een klein hoekje. U hoeft maar te knoeien met kokend water, met uw arm langs het strijkijzer te gaan of per ongeluk de hete pan aan te raken. Ieder jaar komen er ruim 12.000 mensen op de spoedeisende hulp met een brandwond. Een brandwond kan diverse gradaties hebben, namelijk eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden.

De vraag ‘Hoe herken ik de gradatie van een brandwond’ wordt hieronder beantwoord.

Diverse gradaties

Wat de gradatie is, hangt af van tot welke laag van de huid verbrand is. Uw huid bestaat uit de volgende drie lagen:

  • Opperhuid
  • Lederhuid
  • Onderhuids bindweefsel

Bij een eerstegraads brandwond is alleen de opperhuid aangetast, bij een tweedegraads brandwond vaak ook de lederhuid en bij een derdegraads verbranding zijn ook de zenuwen aangetast. Een eerste- en tweedegraads brandwond zijn (zeer) pijnlijk, terwijl u bij een derdegraads brandwond weinig pijn voelt. Dit komt doordat de zenuwen geraakt zijn.

Een brandwond behandelen

Heeft u te maken met een brandwond of heeft iemand in uw omgeving een brandwond? Een brandwond dient zo snel mogelijk gekoeld te worden met lauw water. Dit zorgt ervoor dat de pijn beperkt wordt en de hitte uit de wond wordt gehaald. Doe dit gedurende 10 minuten.

Met deze behandelkoffer kunt u gegarandeerd de juiste zorg verlenen. Gebruik de handschoenen om de wond niet te infecteren en gebruik het verband om de wond af te dekken totdat een arts het verder kan verzorgen.

Vorige vraag: Hoe gebruik je een brandwonden kompres?

Volgende vraag: Hoe gebruik je brandwonden gel?