Hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Let op: Dit artikel is alleen ter informatie. Bel 112 indien er sprake is van een noodsituatie.

Voor eventuele beademing kunt u een Pocket mask gebruiken.

Wat is een stabiele zijligging?

De stabiele zijligging is een manier van liggen die de ademhaling ondersteund en er voor zorgt dat een patiënt niet kan stikken in braaksel, bloed of vocht in de mond.

Waarom een stabiele zijligging toepassen?

Een persoon die op zijn of haar zij ligt wil eigenlijk onbewust weer op de rug gaan liggen, en ook een bewusteloze patiënt zal natuurlijk terugrollen. Bij normale en gezonde personen is dat geen probleem, bij een bewusteloos slachtoffer van een ongeval wel. Vandaar dat de stabiele zijligging zo belangrijk is. Vocht, zoals bloed of braaksel dat zich in de mond bevindt kan anders niet wegvloeien, en de ademhaling kan dan in gevaar komen.

Hoe leg je iemand in de stabiele zijligging

Hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Leg het slachtoffer op de rug en ga aan de linkerkant op je knieën zitten (A). De linker arm leg je half langs het lichaam en half op de borst. Pak de hand van de andere arm vast en leg die op de linker wang. Die hand niet loslaten (B).

Zorg ervoor dat het rechter been gestrekt is. De linker knie pak je vast met je andere hand. Duw de knie omhoog, zodat de voet vlak bij de bil komt te staan (C). Daarna trek je de knie en de hand voorzichtig naar je toe. Door het hefboomeffect over het linker been heb je minder kracht nodig. Blijf bij de patiënt en houdt de ademhaling goed in de gaten.

Je hebt niet meer nodig dan je eigen kracht en wat handigheid. Die handigheid kun je opdoen door met anderen te oefenen, en laat ook anderen met jou oefenen.

Vorige vraag: Hoe reanimeer je iemand?

Volgende vraag: Hoe werkt de Heimlich greep?