Hoe moet je een gebouw evacueren?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe moet je een gebouw evacueren?

Zorg dat uw bedrijf BHV-hesjes heeft om BHV’ers herkenbaar te maken zodat zij snel het gebouw kunnen evacueren. 

Hoe moet je een gebouw evacueren?

In Nederland moeten bedrijven en wooncomplexen verplicht een ontruimingsplan hebben voor het geval er brand uitbreekt of het gebouw om een andere reden moet worden geëvacueerd.

In dit ontruimingsplan moet een duidelijke taakverdeling zijn afgesproken tussen meerdere personen die de ontruiming in goede banen zullen leiden. Daarnaast is het belangrijk dat er een duidelijke en snelle manier is om de bewoners of werknemers van het gebouw te waarschuwen in het geval van een calamiteit.

Hoe maak je een goed ontruimingsplan?

Bij het opstellen van een goed werkend ontruimingsplan zijn een aantal punten belangrijk. Om te beginnen is het altijd verstandig om een evacuatie regelmatig te oefenen. Zeker bij bedrijven gebeurt dit regelmatig.

Bij wooncomplexen, zoals flats, is dit minder het geval. Een goed evacuatieplan bevat een duidelijk tijdplan waarin staat vermeld binnen welke tijd welke taak moet zijn voltooid. Zoals bijvoorbeeld het waarschuwen van de mensen, het vrijmaken van de vluchtroutes en het controleren van het gebouw op achtergebleven personen.

Hoe moet je een gebouw evacueren?

Welke materialen zijn nodig?

Bij het opstellen van een ontruimingsplan is het altijd verstandig om uit te gaan van het ergste. Daarbij gaat het om situatie waarin gewonden of zelfs doden moeten worden geëvacueerd. Het is dan ook altijd belangrijk om in ieder geval één persoon te hebben met kennis van BHV of EHBO. Ook een verbandtrommel a en een mitella behoren tot de standaarduitrusting.

Vorige vraag: Hoe gebruik je een brandwonden kompres?

Volgende vraag: Hoe gebruik je een brandblusser?