Hoe moet je een wond hechten?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe moet je een wond hechten?

Let op: dit advies is alleen voor kleine wonden. Bij grote wonden die hechtingen nodig hebben, moet u altijd contact opnemen met een arts.

Voor het hechten van kleine wonden raden wij Leukostrip hechtstrips aan.

Wanneer moet een wond worden gehecht?

Bij een hechting verbindt men de randen van een wonde. Wanneer de wondranden ver uit elkaar liggen, duurt het bloeden immers langer en verloopt de genezing trager. Hierdoor kunnen er infectieproblemen optreden. Tegelijk voorkomt hechting dat er veel littekenweefsel wordt gevormd. Het bevordert dus niet alleen een snelle, maar ook een mooie genezing.

Wanneer is hechten niet mogelijk?

Bij bacterie-rijke wonden is hechten niet mogelijk. Wel kunnen de wondranden dan soms weggesneden worden, waardoor, na grondige reiniging met desinfectant, een nieuwe wond ontstaat, die eventueel wel gehecht kan worden.

Hoe moet je een wond hechten? (zelf)

U kunt zelf een kleine wond alleen zelf hechten door gebruik te maken van hechtstrips. Maak ten eerste de huid rondom de wond schoon door deze te ontsmetten met Betadine. Gebruik eventueel handschoenen om infecties of overdraagbare ziektes te voorkomen. Druk vervolgens de wondranden naar elkaar toe en sluit deze af door dwars over de wond een of meerdere hechtstrips eroverheen te plakken.

Hoe moet je een wond hechten?

Hoe wordt een wond in het ziekenhuis gehecht?

In het ziekenhuis of bij een dokter zal bij meer dan één hechting de huid rondom de wond worden verdoofd via injectie. Vervolgens wordt het te hechten lichaamsdeel afgedekt met een steriele doek.

Bij genaaide hechtingen komen de kleine steekjes dwars of parallel op de wondranden terecht. De hechting moet precies zijn, niet te los en niet te strak. Achteraf is het belangrijk de hechting te beschermen via een pleister. Een tetanus-prik kan nodig zijn.

Hulpmaterialen bij het hechten van wonden

Hechting gebeurt voornamelijk met naald en hechtdraad. Diverse alternatieven zijn mogelijk, bijvoorbeeld hechtstrips.

Vorige vraag: Hoe ontsmet je een wond?

Volgende vraag: Hoe verwijder je hechtingen?