Hoe ontsmet ik mijn handen?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe ontsmet ik mijn handen?

Om uw handen te ontsmetten, kunt u Sterillium handdesinfectans gebruiken of Unicura zeep.

Handhygiëne is enorm belangrijk in het dagelijkse leven, en natuurlijk extra belangrijk in omgevingen waar met voedsel, mensen of dieren wordt gewerkt. Alles wat we aanraken brengt micro-organismen over op onze handen die ons of anderen ziek kunnen maken, maar wat houdt een goede handhygiëne dan eigenlijk in?

Hoe ontsmet ik mijn handen?

Verwijder sieraden en stroop uw mouwen op. Maak uw handen nat met lauwwarm water en gebruik indien nodig zeep. Wrijf uw handen 30 seconden over elkaar en raak hierbij ook de polsen en gebieden tussen de vingers. Spoel uw handen goed af onder het stromende water en droog de handen met een papieren handdoek, welke weggegooid kan worden in de prullenbak.

Zeep of geen zeep?

Bij het wassen van de handen is het goed om te weten dat het niet altijd noodzakelijk is om zeep te gebruiken. Met zeep kunt u bacteriën van de handen verwijderen, maar jammer genoeg ook de beschermende laag die uw huid nodig heeft. Probeer dus niet te vaak zeep te gebruiken, alleen bij zichtbaar vuil, na een toiletbezoek of wanneer uw handen plakkerig zijn.  Gebruik na de handhygiëne geen handalcohol. Door de dubbele ontsmetting wordt de beschermende laag alsnog verwijderd, wat een slechte invloed heeft op de huid. Mocht u niet de beschikking hebben tot water en zeep, dan kunt u wel gebruik maken van een handalcohol als bijvoorbeeld Sterillium desinfectans.

Hoe ontsmet ik mijn handen?

Waarom is het belangrijk de handen goed af te drogen?

Droog na het ontsmetten met een desinfectant  altijd goed de handen af. Natte handen zijn de ideale leefomgeving voor de bacteriën die u met het wassen probeerde te verwijderen. Droge handen hebben nagenoeg geen slechte bacteriën, en de bacteriën die achtergebleven zijn kunnen zich niet goed vermenigvuldigen. De beste manier om uw handen te drogen is met papieren tissues of papieren wegwerpdoeken. Katoenen handdoeken bevatten bacteriën die u weer op uw handen krijgt.

Volgende pagina: Wat is ischias?