Hoe ontstaat een bloedneus?

Op deze pagina vindt u antwoord op de vraag: Hoe ontstaat een bloedneus?

Zorg dat u witte watten in huis heeft om het bloeden tegen te gaan. 

Wat is een bloedneus?

Een bloedneus is een veelvoorkomend verschijnsel waarbij er bloed uit één of meerdere neusgaten komt. Het ontstaat bijvoorbeeld bij een klap op uw neus, bij het peuteren in de neus of bij te hard snuiten. Vanwege de grote hoeveelheid bloed ziet het er vaak ernstiger uit dan het is.

Twee typen bloedneus

Het grootste gedeelte van alle bloedneuzen is een anterieure bloedneus. Deze ontstaat voor in de neus door beschadigde bloedvaatjes en is vaak eenvoudig zelf te behandelen. De posterieure bloedneus komt een stuk minder vaak voor. De bloeding bevindt zich dan in het achterste deel van de neus en moet in de meeste gevallen worden behandeld door een arts.

Behandeling

In de meeste gevallen kunt u het bloeden gemakkelijk stoppen door rustig te gaan zitten, uw hoofd voorover te buigen, te snuiten en de neus dicht te knijpen vlak onder het neusbeen.

Het bloeden stopt vaak binnen 10 minuten. Een andere oplossing is het gebruik van witte watten, het is altijd hand om dit aan uw EHBO pakket toe te voegen. Het gebruiken van pleisters tijdens een bloedneus is vaak niet zo handig. Mocht u geen watten in de buurt hebben kunt u ook een tampon gebruiken als noodoplossing.

Vorige vraag: Hoe ontstaat een bloedneus?

Volgende vraag: Hoe haal je een voorwerp uit je oor?