Hoe organiseer ik een ontruimingsoefening?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe organiseer ik een ontruimingsoefening?

Zorg voor BHV-portofoons om de communicatie tijdens de ontruimingsoefening goed te laten verlopen.

Een noodsituatie ontstaat altijd onverwachts en het verloop en de gevolgen ervan zijn onvoorspelbaar. Toch is het mogelijk om door te oefenen ervoor te zorgen dat in het geval van een echte ontruiming iedereen toch zo goed mogelijk is voorbereid.

Hoe organiseer ik een ontruimingsoefening?

Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen hoe groot de oefening moet worden. Dit zal ook afhangen van de aard en grootte van het bedrijf en de mogelijkheid om vaker te kunnen oefenen. Het is mogelijk om meerdere gedeeltelijke ontruimingen te plannen, maar ook om een totale ontruiming te organiseren.

Daarnaast moet ook bekeken worden wie er bij de oefening betrokken gaan worden. Is het de bedoeling om alleen de eigen medewerkers, de BHV’ers en eventuele ontruimers te laten oefenen of gaan ook hulpdiensten betrokken worden bij de oefening?

Het is tot slot ook van belang om te bepalen wie er tijdens de ontruimingsoefening verantwoordelijk zullen zijn voor de waarneming en het verslag van de evacuatieoefening, zodat na afloop geëvalueerd kan worden wat er goed ging en wat er nog verbeterd kan worden.

Hoe organiseer ik een ontruimingsoefening

Is het houden van een ontruimingsoefening verplicht?

Wettelijk gezien is het organiseren van ontruimingsoefeningen niet verplicht. Het regelmatig organiseren van ontruimingsoefeningen kan echter wel door eisen van de gemeentes en provincies wel verplicht worden gesteld.

Communicatie tijdens een ontruimingsoefening

Tijdens een evacuatieoefening is het belangrijk dat BHV’ers en ontruimers goed met elkaar en met alle betrokken medewerkers kunnen communiceren, zodat alles in goede banen loopt. De beschikbaarheid van goedwerkende portofoons en megafoons draagt hier zeker aan bij.

Vorige vraag: Wat is een verzamelplaats?

Volgende vraag: Is BHV wettelijk verplicht?