Hoe prik je een blaar door?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe prik je een blaar door?

Om een blaar door te prikken kunt u gebruik maken van speciale blarenprikkers. Nadat de blaar is door geprikt kunt u Compeed blarenpleisters gebruiken.

  Aanbieding!
  Blarenprikkers

  Blarenprikkers

  Blarenprikkers worden gebruikt om steriel blaren mee door te prikken. Inhoud: 10 stuks (individueel verpakt)

   0,85
   1,32
  incl. 21% btw
  Bekijk product
  In winkelwagen

  Dermaplast Blarenpleisters

  Blarenpleisters

  Behandel én voorkom blaren. De blarenpleister voelt aan als een tweede huid en stimuleert het herstel van de blaar. Inhoud: doosje met 5 blarenpleisters, maat M of S

   7,44
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Wat is een blaar en hoe ontstaat deze?

Een blaar is een holte die zich onder de opperhuid vormt waarin vocht zit. Veel blaren ontstaan door een extreme verhitting, afkoeling, aanhoudende druk of wrijving. Blaren ontstaan vaak op de hiel van je voet wanneer je een flink stuk hebt gelopen. Een blaar die ontstaat door extreme warmte is een ‘brandblaar’ en door druk of wrijving een ‘gewone blaar’. Het doorprikken van een blaar is soms prettig om de pijn te verlichten.

Hoe prik je een blaar door?

Over het algemeen is het advies om een blaar niet zelf door te prikken. Doorprikken moet u alleen doen als u  er constant pijn aan heeft of er zoveel vocht in de blaar aanwezig is dat er bepaalde druk op komt.

Wanneer u toch een blaar wilt doorprikken, kunt u dit het beste doen door twee kleine gaatjes te maken met een steriele blarenprikker in de opperhuid zodat het vocht er uit kan en de spanning wordt verminderd. Hierdoor zullen de pijnklachten ook verminderen. Wanneer het vocht eruit is, droogt de plek op. Belangrijk: haal de boven-huid niet weg. Het wordt dan een pijnlijke plek en de kans op infectie wordt hierdoor heel groot.

Hoe prik je een blaar door?

Waar  moet ik nog meer aan denken bij het doorprikken van een blaar?

Voordat je de blaar doorprikt moet je jodium aanbrengen op en rondom de blaar. Steriliseer de blarenprikker. Prik de blaar door op twee plaatsen die tegenovergesteld zijn. Druk met een steriel gaasje de blaar leeg. Druppel nog wat jodium er op en dek de blaar af met een steriel gaasje.

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Stede Broec.

Vorige vraag: Hoe haal je een blaar weg?

Volgende vraag: Hoe gebruik je blarenprikkers?