Hoe reanimeer je iemand?

Let op: Bel altijd 112 bij een reanimatie! Dit artikel is alleen ter informatie.

Wanneer wordt reanimatie toegepast?

Reanimatie wordt toegepast als de bloedsomloop stilstaat of iemand niet meer kan ademen. Bij reanimatie wordt door middel van het geven van beademing en borstcompressie de beademing en bloedcirculatie kunstmatig overgenomen. Er kan van zowel een ademhalingsstilstand sprake zijn als van een circulatiestilstand, door zo snel mogelijk te beginnen met reanimeren wordt hersendood of erger voorkomen.

U vindt een AED in ons assortiment.

Hoe reanimeer je iemand?

Wanneer u iemand moet reanimeren, controleer dan eerst altijd of het slachtoffer bij bewustzijn is, controleer vervolgens of er nog een ademhaling is. Wanneer het slachtoffer niet bij bewustzijn is en geen normale ademhaling heeft, belt u 112. Start vervolgens met 30 borstcompressies, hiervoor duwt u het borstbeen zo’n 5 à 6 cm in.

Beadem vervolgens het slachtoffer met de mond. Duw hiervoor het hoofd naar achter van het slachtoffer en knijp zijn neus dicht. Beadem één seconde zodat de borstkas omhoog komt, laat het slachtoffer uitademen. Doe dit twee keer. Wissel de 30 borstcompressies en twee keer beademen steeds af. Wanneer er een Automatische Externe Defibrillator (AED) aanwezig is, kunt u de aanwijzingen op het apparaat opvolgen.

Welke materialen heb ik nodig?

Levensreddend in een situatie waarbij gereanimeerd moet worden kan een AED zijn, een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren. Voor de veiligheid van de burgers worden AED’s steeds vaker geplaatst in gebouwen en openbare ruimtes. Bij het beademen kunt u gebruik maken van beademingsdoekjes voor een goede hygiëne.

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Leeuwarden.

Vorige vraag: Hoe werkt de Heimlich greep?

Volgende vraag: Hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?