Hoe spoel je je oog met water?

Let op: dit artikel is allen ter informatie. Spoel je oog onmiddellijk met een oogdouche en bezoek een huisarts.

Wanneer er iets in je oog gekomen is wat je oog irriteert kun je je oog spoelen met water. Het kan zo zijn dat er bijvoorbeeld een bijtende stof, verf, zaagsel, nagellak of aceton in uw oog is gekomen. Als er iets scherps in het oog zit kan dit tevens het hoornvlies beschadigen, wat een scherpe pijn kan geven. Dit kan vervolgens weer gaan ontsteken door bacteriële ingroei. Daarom is het zeer verstandig je oog te spoelen.

>> Een oogdouche mag niet ontbreken in een EHBO-uitrusting. Wilt u weten welke oogdouche je nodig hebt? Bekijk dan hier ons advies.

Hoe spoel je je oog met water?

Het spoelen van het oog kan het beste gedaan worden een oogdouche. Heb je deze niet in huis? Spoel uw oog dan met lauwwarm water, zonder zeep. Veel mensen vinden dit eng om te doen, maar het kan geen kwaad. Hier zijn meerdere manieren voor.

Je kunt bijvoorbeeld je hoofd schuin onder de kraan houden en een langzame stroom van lauwwarm water over het oog laten stromen, houd hierbij met je vingers je oog open. Meestal werkt het prettiger om lauwwarm water zachtjes uit een beker over je oog te schenken. Hoe spoel je je oog met water?

Het beste werkt een speciale oogdouche of oogspoeling. Dit is een spoelfles welke op het oog gezet kan worden. Door erin te knijpen wordt het oog gespoeld met vloeistof die het oog desinfecteert en de PH neutraliseert. De oogdouche mag niet ontbreken in de bhv verbandtrommel.

Neem na het spoelen direct contact op te nemen met je huisarts om uw oog te laten controleren!

Vorige vraag: Hoe werkt een oogspoelfles?

Volgende vraag: Wat moet je doen als je iets in je oog hebt?