Hoe stel je de ernst van een brandwond vast?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe stel je de ernst van een brandwond vast?

Voor de behandeling van brandwonden raden wij Burnshield brandwondengel aan. Ook kunt u een speciaal brandwondenkompres gebruiken.

Hoe ontstaat een brandwond?

Jaarlijks melden tienduizenden mensen zich met een brandwond bij een arts. Direct contact met een heet voorwerp of een hete vloeistof, vuur van bijvoorbeeld de barbecue en hete olie of vet uit de (frituur-)pan zijn de meest voorkomende oorzaken. Ook elektriciteit en chemische stoffen kunnen tot een brandwond leiden.

Hoe stel je de ernst van een brandwond vast

Ernst van de brandwond

Meestal wordt de ernst van brandwonden in drie categorieën verdeeld:

  • Eerstegraads: de huid is rood, gezwollen en pijnlijk.
  • Tweedegraads: de huid is rood, gezwollen, glanzend en zeer pijnlijk, en er ontstaan blaren. Bij erg diepe tweedegraads brandwonden zijn de zenuwen ook verbrand en voelt het slachtoffer juist geen pijn.
  • Derdegraads: de huid is roze, wit/beige of verkoold en is niet pijnlijk. Rondom de derdegraads brandwond is de huid meestal minder ernstig verbrand en wel pijnlijk.

Brandwond behandelen

Voor uw EHBO set is het handig om in ieder geval de volgende materialen te hebben om brandwonden te kunnen behandelen: brandwondkompressen, brandwondengel, steriele handschoenen en natuurlijk een verbandschaar.

Vorige vraag: Hoe behandel je een schaafwond?

Volgende vraag: Hoe desinfecteer je een wond?