Hoe verleen ik EHBO op wintersport? 

Op deze pagina leest u het antwoord op de vraag: Hoe verleen ik EHBO op wintersport? 

Zorg ervoor dat u altijd een EHBO-setje heeft op wintersport met een extra reddingsdeken.

Hoe verleen ik EHBO op wintersport?

Het bellen van de hulpdiensten is het eerste waar veel mensen aan denken als er een ongeluk gebeurt. Maar u kunt nog veel meer doen. Omdat een skipiste niet altijd even veilig is, is het goed om de PAMAN-maatregel in acht te nemen. Deze maatregel bestaat uit vijf stappen die hieronder worden uitgelegd.

Wat is de PAMAN-maatregel?

Na een ongeluk is het belangrijk om de Persoonlijke veiligheid te waarborgen. Als er skiërs in de buurt zijn kunt u Anderen om hulp vragen. Vervolgens is het verstandig om de plek van het ongeluk te Markeren. De vierde stap is het Alarmeren van de hulpdiensten. Tot slot kunt u Noodtransport toepassen.

Hoe verleent u noodzakelijke hulp?

  • Bij gewonde ledematen brengt u het slachtoffer in een gemakkelijke positie. Gebruik een reddingsdeken om de persoon warm te houden.
  • In het geval van een hersenschudding is het belangrijk om het slachtoffer op zijn gemak te stellen en onderkoeling te voorkomen met een reddingsdeken. Let op: geef in dit geval geen eten, drinken of pijnstillers aan het slachtoffer!
  • Pijn aan de rug kan duiden op ernstige schade, zoals verlamming. Het is van belang om het slachtoffer niet te verplaatsen en geen pijnstillers te geven!
  • Na een botsing kunt u gegevens van alle betrokkenen verzamelen. Door omstandigheden in kaart te brengen zorgt u ervoor dat de piste veiliger wordt.

Vorige vraag: Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?

Volgende vraag:  Hoe maken bacteriën ziek?