Hoe verwijder ik een splinter?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe verwijder ik een splinter?

Zorg dat u  een splinterpincet in uw EHBO-uitrusting heeft om splinters hygiënisch en geheel te kunnen verwijderen. 

Wat is een splinter?

Iedereen loopt wel eens een splinter op. Door het werken in en rond het huis of bij spelende kinderen. Een splinter is een klein stukje, meestal bestaand uit hout, glas of metaal, wat in de huid achterblijft.

Splinters komen het meeste voor in de vingers. Wanneer de splinter niet verwijderd wordt kan deze plek ontsteken, wat uiteindelijk zelfs een bloedvergiftiging kan veroorzaken.

Hoe verwijder ik een splinter?

Splinters steken meestal net uit de huid, wat het verwijderen vergemakkelijkt, maar in sommige gevallen ligt de splinter net onder de huid verstopt. Dit maakt het verwijderen een stuk moeilijker.

Week de huid dan twee keer daags in een warm bad met soda, droog deze daarna en smeer in met trekzalf. Dek de huid af met een pleister uit een verbandset particulieren. Na een paar dagen kunt u de splinter met een pincet verwijderen. Ontsmet daarna de aangedane huid en dek deze af met een pleister om te laten genezen.Hoe verwijder ik een splinter

Splinter verwijderen

Lukt dit toch niet, dan is een andere optie een uitzuigpomp te gebruiken. Deze is gemakkelijk in gebruik. Door het pompje op de splinter te zetten, zuigt deze als het ware de splinter uit de huid.

Wanneer ook dit niet slaagt, kunt u het beste contact opnemen met de huisarts die de splinter voor u verwijdert.

Vorige vraag: Wat moet je doen bij een gebroken been?

Volgende vraag: Hoe voorkom je een stijve rug?