Hoe verwijder ik een teek bij een kat?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe verwijder ik een teek bij een kat?

Om een teek te verwijderen bij uw kat, kunt u een tekenpincet gebruiken.

Wat is een teek?

Een teek is een platte, zwartbruine parasiet met acht pootjes, die zich graag voedt met het bloed van mens of dier. Teken kunnen vervelende ziekten overdragen, daarom is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe sneller u bent met het verwijderen van een teek, hoe kleiner de kans op bacteriële overdracht en ziekte.

Kunnen katten ook gestoken worden door een teek?

Teken komen, behalve bij mensen, ook vaak voor bij huisdieren. Vooral bij buitenkatten is een teek makkelijk opgelopen. Teken komen namelijk in bomen, struiken en gras voor en zijn tegenwoordig door klimaatverandering het gehele jaar door actief. Jammer genoeg is preventie moeilijk bij buitenkatten. Controleer uw kat daarom regelmatig op teken. Een volgezogen teek ziet er dik, rond en grijs uit. Vaak zitten ze in plooien, zoals bij de oren, oksels en onder de staart van uw kat. Teken houden namelijk van warme plekjes. 
Hoe verwijder ik een teek bij een kat

Hoe verwijder ik een teek bij een kat? 

Gebruik voor het verwijderen van een teek bij uw kat een speciale tekenpincet, en plaats deze zo dicht mogelijk op de huid van uw kat om de teek in zijn geheel te verwijderen. Ontsmet de huid na het verwijderen van de teek goed met een ontsmettingsmiddel als Betadine of Jodium.

Belangrijk: Gebruik voor het verwijderen van de teek nooit alcohol op de plek. De eerste reactie van de teek hierop is het uitspugen van alle potentiële ziekteverwekkers. Dit wilt u uiteraard graag voorkomen. Haal een teek ook nooit met uw vingers of met een normale pincet weg. Hierdoor blijft de kop van de teek in de huid van uw kat zitten. Dit kan irritatie veroorzaken.