Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?

Op deze pagina leest u het antwoord op de vraag: Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?

Om een teek te verwijderen bij uw hond, kunt u een tekenpincet gebruiken.

Wat is een teek?

De teek is een klein spinachtig insect. Het heeft een zwartbruine kleur en een platte vorm. Teken bijten zich vast in de huid van zowel mens als dier om zich vervolgens vol te zuigen met bloed. De teek wordt dan dik en rond en krijgt een blauwgrijze kleur. Door middel van een tekenbeet, kunnen teken hun gastheer infecteren. Controleer de vacht van uw hond dus regelmatig op teken! 

Wat zijn de risico’s van een tekenbeet bij een hond?

De teek kan verschillende gevaarlijke ziektes overbrengen. De bekendste is de Ziekte van Lyme. Daarnaast kunnen ook de ziektes Babesiose en Ehrlichiose via een tekenbeet worden overgebracht. De klachten van deze aandoeningen zijn vaak chronisch en soms zelfs dodelijk. Om de kans op infectie te verkleinen, is het van belang om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond

Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?

U kunt een teek verwijderen met behulp van een tekenpincet. Het is belangrijk om de teek zo dicht mogelijk op de huid weg te halen. Maak de huid van uw hond na afloop goed schoon met een ontsmettend middel. U kunt hier bijvoorbeeld Betadine voor gebruiken.

Belangrijk: Gebruik nooit een normaal pincet of uw nagels om een teek te verwijderen. De kop kan hierdoor blijven zitten waardoor er irritatie kan ontstaan. Probeer ook om niet in het lijf van de teek te knijpen, omdat het gif zo alsnog vrij kan komen. Gebruik ook geen alcohol voordat u de teek gaat verwijderen, ook dan kan de teek gif los laten. Als uw hond klachten blijft houden na een tekenbeet, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts.