Hoe werkt een oogspoelfles?

Een EHBO-koffer bevat een heleboel materialen die essentieel zijn in diverse situaties, van wondjes tot gebroken ledematen. Oogspoelvloeistof is essentieel om in de EHBO-koffer te hebben voor wanneer er sprake is van vervuiling van het oog door bijvoorbeeld gevaarlijke vloeistoffen of vaste stoffen.

–> We hebben verschillende soorten oogspoeling beschikbaar:

Hoe werkt een oogspoelfles?

Een oogspoelfles, ook wel een oogdouche genoemd, bevat oftewel een vloeistof om het oog intensief te reinigen na blootstelling aan gevaarlijke vloeistoffen of vaste stoffen. De oogspoelfles wordt op het oog geplaatst en is voorzien van een ergonomische oogschelp die ervoor zorgt dat het oog geopend blijft tijdens het spoelen. Door in de fles te knijpen wordt het oog met een zachte straal schoongespoeld en kan de schadelijke stof worden geneutraliseerd.

Hoe werkt een oogspoelfles?

Waarom een oogspoelfles?

Een oogspoelvloeistof kan een zoutoplossing zijn, welke desinfecterend werkt en uitermate geschikt is voor het uitspoelen van de vervuiling in het oog, of neutraliserend zijn om te gebruiken wanneer het oog is blootgesteld aan bijtende vloeistoffen. Het oog is een zeer kwetsbaar en gevoelig orgaan en met een oogspoelfles kan er snel en effectief worden ingegrepen wanneer er sprake is van schadelijke stoffen of vuil in het oog zodat het risico op eventueel permanente schade kan worden verminderd.

Vorige vraag: Wat moet je doen als je iets in je oog hebt?

Volgende vraag: Hoe moet je je oog spoelen?