Hoe werkt paracetamol?

Waarschijnlijk heeft bijna iedereen in Nederland ze wel in huis: paracetamol tabletten. Ze zijn ideaal voor als u om welke reden ook spontaan hoofdpijn krijgt, maar nog teveel te doen hebt om daaraan toe te geven en rust te nemen.

Paracetamol is daarbij erg makkelijk in te nemen. Het enige wat u nodig heeft is een glas water. De paracetamol lost daarin op en vervolgens drinkt u het samen met het water op. Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk?

>> Heeft u een doosje paracetamol nodig?

Hoe werkt paracetamol?

Paracetamol komt terecht in het spijsverteringskanaal. Daar wordt het opgenomen door het bloed, dat het vervolgens verspreid door het hele lichaam. Daarmee komt het automatisch ook terecht op de plaats waar u pijn heeft. Pijn in het lichaam wordt altijd op een chemische manier doorgegeven via de zenuwen.

Wat paracetamol vervolgens doet is deze communicatie verstoren. Ze ontregelen het chemische proces waarop de pijn wordt doorgegeven naar de hersenen. Paracetamol neemt de pijn dus niet weg, maar verdoezelt deze tijdelijk zodat u er geen last van heeft.
Hoe werkt paracetamol?

Andere pijnbestrijders

Behalve met paracetamol kunt u pijn op nog meer manieren bestrijden. Wat ook vaak helpt bij pijn is bijvoorbeeld het gebruik van een coldpack. Door de kou wordt de pijn verdooft en heeft u er minder last van. Bij bijvoorbeeld een schaafwond is het juist weer verstandig om gebruik te maken van horeca pleisters om de pijn te verzachten.

Vorige vraag: Waarvoor gebruik je synthetische watten?

Volgende vraag: Wat is een stroomdiagram?