Is een werkgever verplicht om werknemers PBM te bieden?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Is een werkgever verplicht om werknemers PBM te bieden?

Als u zich op een werkplek bevindt waar gevaren of risico’s niet kunnen worden vermeden, is het belangrijk goed beschermd te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidshelm, handschoenen of een veiligheidsbril. Dit worden ook wel persoonlijke beschermingsmiddelen genoemd, afgekort PBM.

Om uw persoonlijke bescherming te garanderen adviseren wij om werkhandschoenen te gebruiken.

Is PBM verplicht?

Door de overheid is PBM verplicht gesteld. Werkgevers zijn verplicht om werknemers gratis van persoonlijke bescherming te voorzien. Daarnaast is het ook verplicht goede voorlichting te geven over hoe deze persoonlijke bescherming te gebruiken en te onderhouden. De werkgever en werknemer mogen beiden een keuze maken voor het beste materiaal. Vaak wordt de kennis en ervaring van de werknemers gebruikt om de juiste materialen aan te schaffen.

Welk materiaal om uw werknemer te beschermen?

Het is belangrijk in te schatten wat voor soorten risico’s er komen kijken op de werkplek alvorens te besluiten welke materialen nodig zijn. De overheid heeft drie categorieën samengesteld waarin PBM verplicht is: werplekken met een laag, een middelhoog en een hoog risico. In de meeste gevallen gaat het om een laag een middelhoog risico. In deze omgeving is het belangrijk de werknemers van goede persoonlijke bescherming te voorzien, zoals veiligheidsschoenen, een veiligheidshelm, een veiligheidsbril en werkhandschoenen.

Is een werkgever verplicht om werknemers PBM te bieden

Vorige vraag: Waar staat PBM voor?

Volgende vraag: Wat is een noodplan/ veiligheidsplan?