Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?

Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie? Bij ongevallen lopen slachtoffers vaak schaafwonden en open wonden op. Daardoor kunnen via straatvuil ziekteverwekkende bacteriën het lichaam binnendringen.

In aanraking komen met bloed van een ander kan bepaalde virusinfecties veroorzaken. Denk aan hepatitis, een leverontsteking die meestal door virussen wordt veroorzaakt.

–> Gaat u op vakantie? Zorg dat u een verbandtrommel auto meeneemt. 

  Aanbieding!
  verbanddoos auto

  Verbanddoos Auto

  Onze Verbanddoos Auto is speciaal voor onderweg, heeft een compact formaat en is conform aan de Europese richtlijn (DIN13164). Afmetingen: 26 x 17 x 8 cm

   14,99
   16,84
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  In winkelwagen

Bacteriën en virussen

Bacteriën zijn microscopisch kleine eencellige levende wezens. Zij hebben een eigen stofwisseling en kunnen zichzelf vermeerderen door zich te delen. De meeste bacteriën zijn ongevaarlijk. Veel bacteriesoorten zijn nuttig. Bacteriën helpen bij vertering van voedsel in onze darmen. Sommige bacteriën breken afval af. Met andere worden geneesmiddelen gemaakt. Bepaalde soorten verwekken ziektes, zoals tetanus, cholera en tuberculose.
Virussen bestaan uit een klein beetje erfelijk materiaal(dna/rna)omhuld door eiwit. Zij kunnen zich niet zelf voortplanten en hebben geen stofwisseling. Het zijn geen levende wezens. Virussen dringen binnen in de lichaamscellen van een gastheer (mens, dier,plant) en dwingen die om hen te kopiëren. De geïnfecteerde cellen gaan dood en de gastheer wordt ziek.

Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?

Hygiëne bij wondbehandeling

Met de verbandtrommel auto van EHBO-koffer.nl heeft u een geschikte koffer voor onderweg. Daarnaast kunt u ook andere verbandmiddelen kopen of desinfectant waarmee u bacteriële infecties voorkomt en vinyl handschoenen die u als hulpverlener beschermen tegen virusinfecties.

Vorige vraag: Wat is zwachtelen?
Volgende vraag: Wat te doen tegen misselijkheid?