Verschil tussen EHBO en BHV

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Verschil tussen EHBO en BHV?

EHBO of BHV: wat is verplicht voor mijn bedrijf?

Bij ongevallen op de werkvloer is het noodzakelijk dat er direct deskundige hulp geleverd kan worden. Daarom bent u als werkgever verbonden aan een aantal verplichtingen. Volgens de Arbowet is elke werkgever verplicht om een EHBO-koffer te hebben, die binnen handbereik is. Daarnaast is elke werkgever verplicht om bedrijfshulpverlening (BHV) te hebben, zodat men goed voorbereid is op ongevallen, brand en ontruiming. Een EHBO-diploma is dus niet verplicht voor bedrijven. 

BHV is voor elke werkgever verplicht

Bedrijfshulpverlening, ook wel BHV genoemd, is voor elk bedrijf met meer dan één werknemer verplicht. Ook voor ZZP’ers die vaak klanten en bezoekers over de vloer krijgen, is BHV verplicht. Het aantal BHV’ers per bedrijf is afhankelijk van het aantal medewerkers en de hoogte van de risico’s op de werkvloer. In de Arbowet wordt geen exact aantal genoemd, maar let er wel op dat er altijd ten minste één BHV’er aanwezig is. Wanneer er tijdens een controle geen BHV’er aanwezig is, kunt u een boete krijgen van € 3.000,-

Wat is BHV?

Een Bedrijfshulpverlener (BHV’er) is opgeleid om tijdens een incident werknemers en andere personen in veiligheid te brengen. Een BHV’er verleent o.a. EHBO, kan een brand blussen en alarmeert en evacueert alle werknemers en andere personen die op dat moment aanwezig zijn. Een BHV’er brengt de mensen dus in veiligheid, totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd.

Het verschil tussen EHBO en BHV

BHV is voornamelijk gericht op het in veiligheid brengen van werknemers en andere personen tijdens een noodsituatie. Een BHV’er kan wel EHBO verlenen, maar alleen levensreddende eerste hulp. Een BHV’er is dus minder goed opgeleid in EHBO, want bij een EHBO-cursus leert u naast levensreddende eerste hulp, ook aanvullende eerste hulp en hoe u een AED moet bedienen.

Vorige vraag: Hoe hang je een EHBO-koffer op?

Volgende vraag: Wat zijn de basisregels van EHBO?