Waarvoor is een vingerpleister?

Een vingerpleister wordt vooral gebruikt om kleine of middelgrote wonden af te dekken. Zo kunnen vuil en vocht niet bij de wond komen. Hoewel vingerpleisters in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn, is hun toepassing meestal dezelfde.

Dergelijke pleisters zijn handig als het gaat om wonden ten gevolge van bijvoorbeeld een snee, een lichte val of een stoot, maar ook bij iets grotere wonden.

–> Heeft u al vingerpleisters in huis?

Hoe een vingerpleister gebruiken?

Vingerpleisters komen meestal verpakt in doosjes. De bedekkende kant van de pleister is meestal afgedekt met een soort plastic vliesje. Om de wond goed af te dekken moet u dit velletjes verwijderen en dan het beschermende deel van de pleister op de wond te plaatsen.

Naast gewoon een vingerpleister is ook een steriel gaasje een oplossing om verdere besmetting en bevuiling van de wond te voorkomen. Steriel gaas is een lapje stof dat onder de pleister op de wond geplaatst kan worden ter bescherming. Het gaasje is eveneens vocht absorberend, waardoor eventueel vocht niet in de wond zelf terecht komt.

Vingerpleisters

 

Wat heeft u allemaal nodig voor wondverzorging?

Om een wond optimaal af te dekken zijn pleisters dus belangrijk, maar ook een pleisterspray kan goede bescherming bieden tegen bacteriën en vuil en is daarbij waterdicht. Ten slotte is een steriel gaasje bij extra gevoelige en kwetsbare wonden toepasselijk om te gebruiken.

Vorige vraag: Wat zijn detecteerbare pleisters? 

Volgende vraag: Waarvoor is een vingercondoom?