Wat doe je als iemand stikt?

Op deze pagina vindt u antwoord op de vraag: Wat doe je als iemand stikt? Let op: bel bij verstikking altijd 112! Dit artikel is alleen ter informatie.

Hoe kunnen mensen zich verstikken?

Een verstikkingssituatie die vaak voor komt is wanneer men zich verslikt tijdens het eten of drinken. Het voedsel komt dan in de luchtpijp terecht en in de meeste gevallen leidt dit tot een hoestbui, door het hoesten schiet het stukje voedsel los.

Iedereen maakt dit wel eens mee. In enkele gevallen gaat het niet goed, men krijgt het benauwd, kan niet meer praten of hoesten en kan geen lucht meer krijgen. Op zo’n moment moet er ingegrepen worden.

Wat doe je als iemand stikt?

Wat doe je als iemand stikt?

Veel mensen weten het antwoord niet op deze vraag, terwijl het wel van levensbelang kan zijn. Wanneer iemand zich verslikt in vloeistof, dan is het belangrijk om NIET tussen de schouders te slaan, dit verstoort het hoestritme van het slachtoffer.

Bij het verslikken van vast voedsel probeert u het met de hand te verwijderen uit de keel. Probeer met één of twee vingers met een ‘lepelende’ beweging het voorwerp te pakken. Wanneer het slachtoffer niet hoest, probeer dan met vijf slagen tussen de schouderbladen het voorwerp los te laten schieten. Werkt dit niet, gebruik dan de Heimlich greep.

Welke materialen heb je nodig bij verstikking?

Wanneer het nodig is om zuurstof te geven aan het slachtoffer kunt u gebruik maken van beademingsmaterialen, zoals een beademingsmasker. Deze mag dan ook niet ontbreken in een EHBO-koffer. Voor een goede hygiëne gebruikt u beademingsdoekjes.

Vorige vraag: Wat doe je als iemand zich verslikt?

Volgende vraag: Wat is spanningshoofdpijn?

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Stede Broec.