Wat doe je als iemand zich verslikt?

Op deze pagina vindt u antwoord op de vraag: Wat doe je als iemand zich verslikt? Let op: Bel bij ernstige verslikking altijd 112! Dit artikel is alleen ter informatie.

Hoe ontstaat verslikking?

Verslikken overkomt ons allemaal wel eens. Wat er dan gebeurt, is dat voedsel, speeksel of een voorwerp in de luchtpijp komt en niet in de slokdarm. Met een forse hoestbui gaat het vaak wel over.

Wanneer is ingrijpen bij verslikken noodzakelijk?

Maar wat als het slachtoffer steeds benauwder wordt, hoorbaar abnormaal ademt of helemaal niet meer of naar zijn keel grijpt en uitpuilende ogen krijgt? Als een van deze symptomen wordt waargenomen, dan is het tijd om in te grijpen.

Wat doe je als iemand zich verslikt

Wat doe je als iemand zich verslikt?

Gaat het om verslikking door voedsel of een voorwerp, probeer dan met een lepelende beweging dit te verwijderen. Mocht dit niet helpen, dan kunnen de volgende stappen helpen:

  • Laat het slachtoffer iets naar voren buigen en ondersteun deze door een hand aan de voorkant van de schouder te leggen
  • Geef het slachtoffer een aantal stoten tussen de schouderbladen.

 

Helpt dit niet, dan kunt u de greep van Heimlich toepassen. Hierbij gaat u achter de slachtoffer staan, slaat de armen om het slachtoffer heen ter hoogte van de borst, legt de vuist van uw ene hand in de andere en trek beide handen met een ruk schuin omhoog naar u toe.

Vorige vraag: Hoe kom je van hoofdpijn af?

Volgende vraag: Wat doe je als iemand stikt?

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Rotterdam.