Wat doe je bij bijtwonden?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je bij bijtwonden?

Let op: als de bijtwond heel ernstig is, is het zaak dat u druk uitoefent op de wond en direct 1-1-2 belt.

Wij adviseren om een bijtwond te behandelen door deze te desinfecteren met Betadine jodium.

Wat is een bijtwond?

U staat er misschien niet bij stil, maar jaarlijks wordt er bij de huisarts een groot aantal mensen behandeld voor een bijtwond. Een bijtwond is een wond die ontstaat door een beet van een dier.

In de veruit meeste gevallen gaat het om een hondenbeet. Een bijtwond bestaat vaak uit meerde kleine en grote wonden in een onregelmatig patroon. Bovendien kan de wond erg bloeden. Het is daarom zaak om te weten wat u moet doen wanneer iemand gebeten is.

Wat doe je bij een bijtwond?

Bij een minder ernstige wond kunt u hem schoonspoelen met schoon, lauwwarm water. Als schoon water geen optie is, is het is ook mogelijk om de wond schoon te maken met een waterig ontsmettingsmiddel dat niet kleurend is. Dep vervolgens de wond droog en dek hem af met een steriel gaaskompres. Neem daarna contact op met een arts om de wond te controleren.

Als u na het behandelen van de wond vermoedens krijgt van een infectie, neem dan altijd contact op met een arts.

Wat doe je bij bijtwonden

Bijtwond behandelen

Om de wond te ontsmetten kunt u een ontsmettingsmiddel gebruiken. Daarna kunt u een steriel gaaskompres gebruiken om de wond af te dekken. Als dit niet beschikbaar is kunt u ook snelverband of een schone doek gebruiken.

Vorige vraag: Hoe behandel je een hondenbeet?

Volgende vraag: Wat doe je bij een bloeding?