Wat doe je bij een huidwond?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je bij een huidwond?

Let op: als de huidwond stevig bloedt, zorg dan dat u druk uitoefent op de wond om het bloeden te stagneren en bel direct 1-1-2.

Wij raden aan om een huidwond te behandelen met een steriel gaaskompres.

  Aanbieding!
  Gaaskompres steriel

  Gaaskompres steriel

  Steriel gaaskompres om kleine wondjes mee droog- en schoon te maken en om af te plakken. Per stuk steriel verpakt. Diverse afmetingen

   0,13
   0,16
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Wat is het verschil tussen een huidwond en een schaafwond?

Bij een stevige val kunt u soms een akelige huidwond oplopen. In sommige gevallen blijft het bij een schaafwond, maar soms kan de wond erg bloeden. Een schaafwond is oppervlakkig en geen echte ‘open’ wond doordat bij schaafwonden alleen de bovenste huidlaag beschadigd is. Een schaafwond zal dan ook niet bloeden. Een huidwond (open wond) is vaak wat dieper en zal bloeden. Het kan ook zo zijn dat de wond vervuild is met gruis of ander vuil en in het ergste geval zit er een (groot) voorwerp vast in de wond.

Wat doe je bij een huidwond?

Allereerst moet u grote voorwerpen in de wond laten zitten, het is dan moeilijk te zien hoe diep het voorwerp in de wond zit en wanneer u deze zomaar verwijderd kan dit schade aan de zenuwen veroorzaken. Een klein voorwerp mag u wel de wond ontsmetten en het voorwerp met een pincet uit de wond verwijderen, zolang het weinig risico oplevert. Spoel vervolgens de wond schoon met lauwwarm water. Gebruik hiervoor schoon, drinkbaar water. Dep tot slot de wond droog en dek hem af met een steriel gaaskompres.

Als het een grote huidwond betreft is het zaak dat u de wond direct afdekt zonder hem schoon te maken met water. Neem ook in dit geval  direct contact op met een arts.

Benodigdheden bij behandeling huidwonden

Gebruik een steriel gaaskompres om de huidwond af te dekken. Eventueel kunt u ook gebruikmaken van snelverband of een schone doek.

Wat doe je bij een huidwond

Vorige vraag: Wat doe je bij een bloeding?

Volgende vraag: Hoe behandel je een schaafwond?