Wat doe je bij een overdosis drugs of medicijnen?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je bij een overdosis drugs of medicijnen?

Let op: deze pagina is alleen ter informatie! Neem bij vermoeden van een overdosis altijd direct contact op met een arts.

Een overdosis geneesmiddelen of drugs kan per ongeluk of opzettelijk gebeuren, maar wat doet u bij een overdosis drugs of medicijnen? Omdat een overdosis ernstige gevolgen kan hebben, is het belangrijk om te weten wat u moet doen. Lees hieronder het antwoord. 

Wat betekent een overdosis?

Een overdosis is een gevaarlijke dosis ingenomen medicijnen of drugs. Dit kan moedwillig gebeuren, maar vaak gebeurt het ook als iemand de te volgen dosis niet heeft opgevolgd. Daarnaast kunnen kleine kinderen gevaarlijke medicijnen of drugs als snoep zien en zo een overdosis oplopen.

Hoe weet ik of iemand een overdosis drugs of medicijnen heeft genomen?

Een te grote inname aan medicijnen of drugs kunt u herkennen aan het feit dat het slachtoffer bewusteloos is of ademhalingsmoeilijkheden heeft. Bovendien kan de huidskleur er vreemd uitzien en kan het slachtoffer een abnormale vorm van de pupillen vertonen, last hebben van buikkrampen, braken, stuipen of misselijkheid. Het komt ook voor dat de lichaamstemperatuur stijgt tot boven 39°C. 
Wat doe je bij een overdosis drugs of medicijnen

Wat doe je bij een overdosis drugs of medicijnen?

Als u denkt dat iemand een overdosis heeft genomen, bel dan meteen een ambulance en volg de instructies van de hulpverleners op. Merkt u dat de persoon niet meer ademt, start dan meteen met reanimeren. Ademt het slachtoffer wel, leg de persoon dan in een stabiele zijligging zodat het slachtoffer niet stikt in zijn of haar eigen braaksel. Echter, zet nooit iemand met een overdosis onder druk om te braken, tenzij op advies van de hulpverleners. Merkt u dat het slachtoffer hoge koorts heeft, zorg dan voor afkoeling door het slachtoffer naar een koelere ruimte te brengen in combinatie met natte doeken of ventilator of koel het hoofd van het slachtoffer met een coldpack.
Volgende pagina: Wat doe je bij shock?