Wat doe je bij een spierscheur?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je bij een spierscheur? 

Voor de behandeling van een spierscheur raden we aan om een instant coldpack in huis te hebben.

  Instant coldpack

  Instant coldpack om direct (eenmalig) te gebruiken bij o.a. verstuikingen en oververhitting. Afmetingen: 12 cm x 22 cm. Niet nodig om in de vriezer te bewaren

   1,61
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Hoe ontstaat een spierscheur?

Een spierscheur, ook wel zweepslag genoemd, is meestal het gevolg van een schielijke, krachtige spieraanspanning. Denk hierbij aan een voetbalwedstrijd. In een enkel geval kan een spierscheuring ook optreden tijdens wandelen of in stilstand.

Symptomen van een spierscheur

Een spierscheur kenmerkt zich door een plotselinge messcherpe pijn, die lijkt op een zweepslag tegen been of arm. De betroffen spier zwelt op en veroorzaakt stijfheid. Afhankelijk van de omvang van de scheuring, kan ook een inkeping zichtbaar zijn. Enkele uren tot dagen erna ontstaat vaak een blauwe plek.

Eerste hulp bij een spierscheur

Let op: is de pijn heel heftig of zijn er uitvalsverschijnselen? Neem dan altijd contact met  een arts.

In geval van een spierscheur laat u het slachtoffer zitten of liggen en het gewonde been of arm  zo hoog mogelijk neerleggen. Vervolgens koelt u de blessure 10 tot maximaal 20 minuten om de zwelling te laten afnemen. Stop echter met koelen als de pijn toeneemt en neem contact op met een arts.

Hulpmiddelen

U behandelt een spierscheur snel en adequaat met behulp van een instant coldpack. Het is aan te bevelen deze standaard in uw EHBO-koffer te hebben.

Wat doe je bij een spierscheur

Vorige vraag: Wat doe je bij verstuiking?

Volgende vraag: Wat doe je bij spierkramp?