Wat doe je bij een zonnesteek?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je bij een zonnesteek?

Voor de behandeling van een zonnesteek raden wij een instant coldpack aan.

  Instant coldpack

  Instant coldpack om direct (eenmalig) te gebruiken bij o.a. verstuikingen en oververhitting. Afmetingen: 14 cm x 18 cm. Niet nodig om in de vriezer te bewaren

   1,59
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Hoe ontstaat een zonnesteek?

Bij zomerse hitte kan langdurige blootstelling aan de zon leiden tot een zonnesteek, zeker in combinatie met inspannende activiteit en te weinig drinken. Als het lichaam bij gevolg zijn warmte niet meer kwijt kan, raakt de lichaamstemperatuur ontregeld, waardoor die kan oplopen tot gevaarlijke hoogte.  Hieronder leest u hoe u een zonnesteek herkent en hoe u deze het beste kunt behandelen.

Symptomen van een zonnesteek

Een zonnesteek is vaak te herkennen aan plotselinge duizeligheid. Daarnaast kan iemand bleek of juist erg rood zien, verward gedrag vertonen en een slap gevoel hebben. Ook spierpijn of kramp zijn mogelijke symptomen van een zonnesteek.

Behandeling zonnesteek

Let op: als de klachten ernstig zijn of niet snel afnemen schakelt u altijd medische hulp in.

Als u bij iemand een zonnesteek herkent, brengt u het slachtoffer liefst over naar een koele plek. Kan dat niet, zorg er dan in elk geval voor dat de persoon in kwestie in de schaduw komt. U kunt hier zo nodig een reddingsdeken voor gebruiken, die u door omstanders bij wijze van zonnescherm boven het slachtoffer laat vasthouden. Laat het slachtoffer zoveel mogelijk water drinken.

Aanbevolen producten

Indien het slachtoffer last heeft van verkrampte spieren of het erg warm heeft, kunt u het slachtoffer of de spieren koelen met een instant coldpack.

Wat doe je bij een zonnesteek

Vorige vraag: Wat doe je bij zonnebrand?

Volgende vraag: Wat te doen bij een hitteberoerte?