Op grote hoogte kunt u last krijgen van duizeligheid en hoofdpijn. U voelt zich misselijk, suf en moe, misschien krijgt u zelfs last van hartkloppingen. Wanneer u hoger klimt dan 2000 meter, is hoogteziekte zelfs waarschijnlijk. De symptomen ontstaan door een gebrek aan zuurstof op grote hoogte.
Wat doe je bij hoogteziekte?
Zodra u of een van uw reisgenoten last krijgt van hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, hartkloppingen of een suf, vermoeid gevoel, keer dan zo vlug mogelijk terug naar een lagergelegen plek. Daar kan het slachtoffer uitrusten en op adem komen. In zo’n situatie zijn bergbeklimmers getraind om zuurstof toe te dienen. Als het dalen de klachten niet verminderd, kan een arts medicatie voorschrijven om de symptomen te verminderen. Eventueel kan een arts ook preventief medicatie voorschrijven tegen hoogteziekte. Dan heeft u deze bij u als u op grote hoogte bent of een lange trektocht maakt.
Hoe kunt u hoogteziekte voorkomen?
Het helpt om enige tijd op dezelfde hoogte te verblijven en niet te snel te stijgen. Daarmee geeft u uw lichaam tijd om aan het lagere zuurstofniveau in de lucht te wennen. Indien u toch honderden of zelfs duizenden meters moet klimmen, houdt dan een rustig tempo aan en neem voldoende rustpauzes.
Wat biedt verlichting bij hoogteziekte?
Paracetamol helpt om de hoofdpijnklachten te verlichten bij hoogteziekte. Deze neemt u in zodra de hoofdpijn begint.