Wat doe je bij shock?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je bij shock?

Let op: deze pagina is alleen ter informatie. Neem bij vermoeden van shock altijd direct contact op met een arts!

Om iemand die in shock is geraakt warm te houden, kunt u een reddingsdeken gebruiken.

Wanneer kan iemand in shock raken en wat zijn de symptomen?

Hoe helpt u iemand die in shock raakt? In extreme gevallen kan iemand in shock raken. Bijvoorbeeld wanneer iemand veel bloed verliest of een allergische reactie krijgt. De bloeddruk is in deze situatie te laag om de noodzakelijke lichaamsfuncties in stand te houden. Iemand wordt onrustig of angstig, heeft een bleke of klamme huid en heeft een verlaagd bewustzijn of raakt zelfs bewusteloos. Daarnaast voelt het slachtoffer zich misschien misselijk, heeft dorst of is krachteloos. Iemand die in shock is verkeert in levensgevaar en heeft zo snel mogelijk hulp van een deskundige nodig.

Wat doe je bij shock?

Allereerst stopt u de bloeding die mogelijk aanwezig is. Daarna belt u of een andere aanwezige 1-1-2 en vermeldt daarbij dat het slachtoffer vermoedelijk in shock is. Zorg er vervolgens voor dat het slachtoffer gaat liggen, eventueel op de zij of met opgetrokken knieën als het slachtoffer dit prettiger vindt. U controleert regelmatig de ademhaling en of het slachtoffer nog bij bewustzijn is, totdat er professionele hulp gearriveerd is en het slachtoffer van u overneemt.

Wat doe je bij shock

Welke hulpmiddelen gebruikt u bij iemand in shock?

Een reddingsdeken houdt het slachtoffer warm. Hierdoor voorkomt u afkoeling of mogelijke onderkoeling van het lichaam van het slachtoffer. Die warmte is van levensbelang om de eventuele schade aan vitale organen zoveel mogelijk te beperken. U bedekt het slachtoffer dus met de reddingsdeken om zoveel mogelijk eigen lichaamswarmte vast te houden.