Wat doe je bij sneeuwblindheid?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je bij sneeuwblindheid?

Om sneeuwblindheid te behandelen, kan het helpen om de ogen te koelen met een instant coldpack.

  Instant coldpack

  Instant coldpack om direct (eenmalig) te gebruiken bij o.a. verstuikingen en oververhitting. Afmetingen: 12 cm x 22 cm. Niet nodig om in de vriezer te bewaren

   1,61
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Wat doet u bij sneeuwblindheid (ook wel lasogen genoemd)? Het klinkt allemaal vrij beangstigend, maar gelukkig is deze aandoening volledig te voorkomen. Lees hieronder het antwoord op de vraag.

Oorzaken sneeuwblindheid

Sneeuwblindheid is een pijnlijke ontsteking en lichtgevoeligheid  (fotofobie) die wordt veroorzaakt door blootstelling van de ogen aan ultraviolette stralen die weerkaatst worden door sneeuw of ijs. Als uw ogen in contact zijn gekomen met fel licht (denk maar aan lassers) of zonlicht en u droeg geen bescherming, dan bestaat de kans dat u na enkele uren (meestal ‘s avonds of ’s nachts) last zult krijgen van uw ogen.

Symptomen sneeuwblindheid (lasogen)

Wanneer u zonder oogbescherming bijvoorbeeld heeft geskied of gesnowboard, kunt u na enkele uren last krijgen van zeer pijnlijke, tranende ogen. De pijn gaat vaak gepaard met een erg stekend gevoel. Uw ogen zijn rood en het is bijna onmogelijk om ze open te houden.

Wat doe je bij sneeuwblindheid

Wat doe je bij sneeuwblindheid?

Heeft u last van sneeuwblindheid of lasogen? Probeer dan rustig te blijven en ga eventueel naar een arts bij heftige pijn. De aandoening geneest uit zichzelf na een dag of twee.

Sneeuwblindheid voorkomen

Het voorkomen van sneeuwblindheid kan niet eenvoudiger zijn:

 • Draag een zonnebril of skibril die 100 procent van de UV-stralen van de zon blokkeert.
 • Houd er ook rekening mee dat ultraviolette straling door de wolken heen dringt. Er is dus altijd een risico, zelfs op bewolkte dagen.
 • Voor het skiën: investeer in een goede kwaliteit skibril om uw ogen te beschermen tegen indirect en direct zonlicht

Welke producten kunnen helpen bij de behandeling van sneeuwblindheid?

Heeft u sneeuwblindheid opgelopen, dan zult u merken dat een instant coldpack over je gesloten ogen een kalmerende werking heeft. Hierdoor wordt de pijn enigszins dragelijker.