Wat doe je na contact met de berenklauw?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je na contact met de berenklauw?

Hoe weet ik of ik berenklauw heb aangeraakt?

Tijdens een wandeling in de natuur loopt u lange verscheidene planten en struikgewas. Tussen deze planten groeit de berenklauw. Als er geen ruimte is om de plant te ontwijken, kan de berenklauw in contact komen met de huid. Uw huid voelt daarna geïrriteerd, er ontstaan rode blaren en u krijgt last van jeuk. De blaren kunnen lijken op ernstige brandwonden. Op deze plek kunnen littekens ontstaan en de huid kan bruin gaan verkleuren.

U kunt blaren die ontstaan zijn na het aanraken van berenklauw het beste behandelen met een Brandwondengel.

Behandeling na aanraking van de berenklauw

Nadat u in contact bent gekomen met de berenklauw, is het zaak om meteen de huid te wassen met lauw water en eventueel zeep. Als de berenklauw in de ogen terecht is gekomen, moet u ze met veel water uitspoelen. Daarnaast is het van belang dat u zo min mogelijk aan zonlicht op de aangedane huid wordt blootgesteld. Het UV-licht geeft een grote kans op blaren. Als er blaren ontstaan, moeten deze worden behandeld als een brandwond. Het is dan van belang de blaren te spoelen met lauw water en af te dekken met een niet-verklevend wondkompres.

Let op: Bij uitgebreid contact met de berenklauw of er ontstaan grote berenklauw blaren,  dient u contact op te nemen met de huisarts.

Berenklauw blaren, wat doe je na contact ermee

Wat doe je na contact met de berenklauw?

De blaren dienen als brandwonden te worden behandeld. Het is daarom aan te raden te blaren te spoelen met lauw water en af te dekken met een niet-verklevend wondkompres. Ook kunt u, om de pijn te verlichten, Burnshield brandwondengel op de blaren smeren. Bij kleinere blaren kan een pleister voldoende zijn.

Volgende pagina: Wat te doen bij reisziekte?