Wat doe je tegen een verzwikte enkel?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat doe je tegen een verzwikte enkel?

Verkoel de verzwikte enkel met een instant coldpack (geen vriezer vereist) om herstel te bevorderen.

  Instant coldpack

  Instant coldpack om direct (eenmalig) te gebruiken bij o.a. verstuikingen en oververhitting. Afmetingen: 14 cm x 18 cm. Niet nodig om in de vriezer te bewaren

   1,59
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Hoe ontstaat een verzwikte enkel?

Het is zo’n kwaaltje dat iedereen kan overkomen: een verzwikte enkel. U verstapt zich, uw voet klapt naar binnen en meteen voelt u dat er iets niet goed zit. De enkelband moet deze klap opvangen, hierdoor kunnen er scheurtjes in ontstaan. Effectief betekent dit, dat u nu een aantal dagen met een dikke, pijnlijke enkel rond moet lopen. Vervelend, maar er is wel wat tegen te doen.

Wat doe je tegen een verzwikte enkel?

Heeft u of iemand in uw omgeving een enkel verzwikt, dan is het verstandig om hier meteen ijs op te doen (nooit direct op de huid) en de enkel omhoog te leggen. Een verzwikte enkel is geen kwaal waarmee u naar de huisarts hoeft. Rust is vaak het beste, waarbij een drukverband om de enkel extra steun biedt.

Wat doe je tegen een verzwikte enkel?

Een drukverband aanleggen

In elke goed uitgeruste EHBO-koffer zitten wel de spullen die u nodig heeft om een drukverband aan te leggen. U heeft hiervoor geen synthetische watten meer nodig volgens het oranje kruis. Om een drukverband aan te leggen, heeft u een zwachtel nodig. U zwachtelt de enkel door deze stevig om de enkel heen te draaien. Rond af door de zwachtel vast te plakken met een hechtpleister of tape.

Deze pagina is gecontroleerd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Haarlem.

Vorige vraag:  Wat doe je tegen een verstuikte enkel?

Volgende vraag: Wat te doen tegen buikpijn?