Wat is alcoholvergiftiging?

Let op: Dit artikel is alleen ter informatie. Bel 112 indien er sprake is van een noodsituatie.

Hoe ontstaat een alcoholvergiftiging?

Een alcoholvergiftiging kan ontstaan wanneer iemand in korte tijd, binnen enkele uren, zoveel alcoholische drank drinkt, dat hierdoor een levensbedreigende situatie ontstaat.

Het alcoholpromillage in het bloed bedraagt dan tenminste 4 promille. Het verschilt per persoon wanneer je een dergelijk promillage bereikt, maar gemiddeld genomen gaat het om het drinken van zo’n 20 glazen in een paar uur.

–> Voorkom onderkoeling van het slachtoffer met een reddingsdeken

Wat gebeurt er precies bij een alcoholvergiftiging?

De concentratie alcohol in het bloed en daardoor ook in de hersenen, is dan zo hoog geworden, dat de persoon bewusteloos of in coma kan raken. Dit komt omdat het zenuwstelsel verdoofd is geraakt. Dit kan leiden tot een hartstilstand of het uitschakelen van de ademhaling. Zonder medisch ingrijpen kan een alcoholvergiftiging dodelijk zijn.

Wat is alcoholvergiftiging?

Hoe moet je handelen bij een alcoholvergiftiging?

In de eerste plaats moet er uiteraard met spoed medische hulp worden ingewonnen. Breng het slachtoffer indien mogelijk naar een koele ruimte en probeer hem of haar bij kennis te houden door rustig tegen hem te spreken. Omdat er kans is op braken en daarmee op verstikkingsgevaar, moet de persoon in de stabiele zijligging gebracht worden.

In de bedrijfsverbanddoos mag een beademingsmasker niet ontbreken. Hiermee kan degene die hulp verleent het slachtoffer beademen zonder dat er kans is op de overdracht van ziekteverwekkers.

Vorige vraag: Wat is een kompres?

Volgende vraag: Wat is desinfecteren?