Wat is de hygiënecode voor de horeca?
Wat is de hygiënecode voor de horeca?
De Hygiënecode voor de horeca is een set van richtlijnen en voorschriften die specifiek zijn ontwikkeld voor de horecabranche om de voedselveiligheid te waarborgen. Het doel van de Hygiënecode voor de horeca is om de risico’s op voedsel gerelateerde ziekten te minimaliseren door het stellen van hygiënenormen en procedures voor voedselbereiding, -verwerking, -opslag, -transport en -verkoop.
De Hygiënecode voor de horeca bevat praktische richtlijnen en adviezen die zijn gebaseerd op de principes van HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) en op Europese en nationale wet- en regelgeving met betrekking tot voedselveiligheid.
Enkele belangrijke onderwerpen die vaak worden behandeld in de Hygiënecode voor de horeca zijn:
- Persoonlijke hygiëne van medewerkers, inclusief handhygiëne en het dragen van geschikte kleding en beschermingsmiddelen.
- Hygiëne in de keuken en voedselbereidingsruimtes, inclusief schoonmaakprocedures, gebruik van desinfectiemiddelen en scheiding van rauwe en bereide voedingsmiddelen.
- Temperatuurbeheersing van voedsel, inclusief koeling, verwarming en het vermijden van temperatuurgevaarzones.
- Voedselveiligheid bij ontvangst, opslag en transport van voedselproducten.
- Traceerbaarheid en registratie van voedselproducten en ingrediënten.
- Opleiding en training van personeel op het gebied van voedselveiligheid.
Het naleven van de Hygiënecode voor de horeca is vaak verplicht voor horecabedrijven in Nederland en is een vereiste voor het verkrijgen en behouden van een hygiënecertificaat. Inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden uitgevoerd om te controleren of horecabedrijven voldoen aan de voorschriften van de Hygiënecode voor de horeca en de algemene wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid.
Speciaal voor de horeca hebben wij een HACCP EHBO-koffer Horeca.
Deze EHBO-koffer Horeca (HACCP) is speciaal voor de horeca of keuken. Afmetingen: 32 x 22 x 13 cm
Vorige vraag: Wat zijn HACCP richtlijnen?
Volgende vraag: Is het verplicht om aan de HACCP richtlijnen te voldoen?