Wat is de ziekte van Lyme?

Oorzaken ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme (of Lymeziekte) is een infectie die veroorzaakt wordt door zogenaamde spirocheten van het geslacht Borrelia. Spirocheten zijn schroefvormige bacteriën tussen drie en acht centimeter lang. Als dusdanig is Lymeziekte ook een vectorziekte. De vector in kwestie is de schapenteek (Ixodes ricinus) of de hertenteek (Ixodes scapularis).

–> Heeft u al een tekenpincet in huis?

Wat is de ziekte van Lyme?

Lyme-borreliose kent een onvoorspelbaar verloop en veel verschijningen. Deze worden ook steeds diverser doordat nieuwe co-infecties en verwekkers optreden. Grofweg kan gezegd worden dat Lymeziekte een systeemziekte is, die een drietal grote stadia doorloopt: van huidinfectie over gedissemineerde infectie tot chronische infectie.

Een infectie met Borrelia hoeft niet tot de ziekte van Lyme te leiden. In Nederland is de ratio ongeveer 17000 op 1,2 miljoen (bijna 1,5%). De naam Lyme is afkomstig van het gelijknamige dorp in Connecticut (USA), waar in 1975 hier een bekende epidemie uitbrak.

Wat is de ziekte van Leim

Behandeling ziekte van Lyme

Kort na de tekenbeet kan het tweemaal daags toedienen van 100 mg doxycycline gedurende 10 tot 21 dagen effectief zijn. Farmaceuten werken momenteel aan de tweede generatie Lyme-vaccins. Zij moeten negatieve bijwerkingen vermijden, alsook de opbouw van resistentie door teken tegengaan.

 

Vorige vraag: Hoe gebruik je een gaasje?

Volgende vraag: Hoe behandel je een horzel beet?