Wat is desinfecteren?

Een wond kan op allerlei manieren ontstaan. Een ongeluk tijdens het klussen, vallen op uw knie, een snijwond tijdens het koken of uw vinger tussen de deur. In al deze gevallen is het belangrijk zo snel mogelijk de wond te desinfecteren. U zorgt er op die manier voor dat er geen vuil in de wond komt. Zo voorkomt u een infectie en geneest de wond sneller.

–> Om de wond goed te desinfecteren heeft u desinfectant nodig. 

De beste manier om een wond te desinfecteren

Voor het desinfecteren is het meestal niet nodig om naar de huisarts te gaan. Een ieder die een goed gevulde EHBO-koffer heeft, heeft de juiste middelen zelf in huis. Als het gaat om kleine wonden waarbij de huid niet open is, heeft u een alcoholische oplossing nodig als jodium of chloorhexidine.

Let u er wel op dat sommige mensen allergisch zijn voor jodium. Ook bij mensen met schildklieraandoeningen of zwangere vrouwen is jodium niet aan te raden.

Wat is desinfecteren?

Benodigde materialen voor het desinfecteren

Bij een verbandtrommel kopen is het belangrijk om een aantal zaken in de trommel te hebben naast de gebruikelijke drukverband enkel. Een goed werkend middel om te desinfecteren is Betadine. Dit bevat povidonjodium. Ook Sterilon werkt zeer goed. Hierin zit chloorhexidine. Verder is het verstandig om steriele gaasjes en pleister in uw EHBO-koffer te hebben.

Vorige vraag: Wat is een virus?

Volgende vraag: Wat is een kompres?