Wat is een AED?

Op deze pagina vindt u antwoord op de vraag: Wat is een AED?

Een hartstilstand heeft een behoorlijk impact op onze maatschappij. Wekelijks krijgen maar liefst 300 mensen in Nederland te maken met een hartstilstand. Tijdens een hartstilstand staat het hart vaak niet compleet stil. De hartkamers worden chaotisch en snel geprikkeld, waardoor ze niet goed meer samentrekken. Dit wordt ook wel ventrikelfibrilleren genoemd. In dat geval kunt u met een AED het hart resetten en weer op een normaal ritme laten kloppen. Dit wordt defibrilleren genoemd.

Op EHBO-koffer.nl kunt u diverse AED’s kopen.

Hoe gebruik je een AED?

Met een Automatische Externe Defibrillator, oftewel een AED, kunt u het hartritme herstellen tijdens een hartstilstand. Het draagbare apparaat kan de patiënt een elektrische schok geven. De AED bevat twee elektroden die op de borstkas van de patiënt moeten worden geplakt. Vervolgens beoordeelt de AED het hartritme en krijgt u precies te horen wat u moet doen. Zo kan het zijn dat u verder dient te gaan met reanimeren of dat u op een knop moet drukken om een schok te geven. De AED geeft geen opdracht tot een schok als iemand bewusteloos is of als het hart echt niet meer klopt. Reanimatie blijft daarbij altijd nodig. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop in stand blijft totdat er hulpverleners beschikbaar zijn.

Wie mag de AED bedienen?

In principe is iedereen in staat een AED te gebruiken. Het is alleen wel verstandig om te leren hoe een AED werkt tijdens een reanimatiecursus. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren.

Vorige vraag: Is het verplicht om aan de HACCP richtlijnen te voldoen?

Volgende vraag: Is de aanwezigheid van een AED-apparaat verplicht in een bedrijf?